Bewoners vluchten direct na de explosie weg.
Bewoners vluchten direct na de explosie weg. Foto's: Trudy Kroese e.a

De knal en wat er
daarna gebeurde

DIEMEN - Donderdag 4 september, 15.41 uur. In Diemen-Zuid klinkt een zeer harde knal. Bij werkzaamheden in flat Beukenhorst is een gasleiding geraakt met een explosie en een uitslaande brand tot gevolg. Bewoners moeten hun huis ontvluchten en een groot aantal kan nog steeds niet terug. Er zijn vijftien gewonden en twee dodelijke slachtoffers te betreuren. We zetten de gebeurtenissen tot en met dinsdag nog eens op een rij. De uitgebreide verslaggeving van de explosie en alles daarna vindt u op www.diemernieuws.nl.

Donderdag 4 september

15.45 uur
Bewoners van de flat en omwonenden vluchten, geschrokken door de harde knal, hun huis uit. De hulpdiensten komen in groten getale naar de Beukenhorst.

16.00 uur
Rond de flat is de situatie chaotisch en er is paniek. De politie zet een groot gebied af, ambulances rijden af en aan en er zijn drie traumahelikopters. Zwarte, stinkende rook stijgt op uit de flat. Omwonenden moeten ramen en deuren gesloten houden. Te zien is dat een deel van de gevel is weggeslagen op de begane grond en eerste verdiepingen.

17.00 uur
De gemeente Diemen heeft een crisisteam samengesteld. De brandweer laat het gaslek gecontroleerd uitbranden en doorzoekt de flat of er nog mensen aanwezig zijn. Ramen moeten daarvoor worden ingeslagen.

18.00 uur
Bewoners van de flat worden opgevangen in het naastgelegen zorgcentrum Berkenstede. Op dit tijdstip is nog onbekend of zij deze avond weer naar huis kunnen.

19.30 uur
Burgemeester Koopmanschap maakt bekend dat er twee dodelijke slachtoffers zijn gevallen bij de explosie. Ook zijn er 15 gewonden, van wie er zes naar het ziekenhuis moeten, en er worden nog twee mensen vermist. De Diemer huisartsen helpen zieke mensen en de Diemer Apotheek helpt mensen aan medicijnen als ze die nodig hebben.

20.00 uur
De organisatie van het Diemer Festijn en de gemeente hebben besloten het feest voor donderdagavond af te lasten. De kermis wordt ook stilgelegd.

20.30 uur
Burgemeester Koopmanschap spreekt in Berkenstede met geƫvacueerde bewoners. Er wordt opvang geregeld voor 200 bewoners die niet terug kunnen naar huis. Zij overnachten bij familie, in hotels of in de Marinekazerne in Amsterdam.

22.45 uur
Bewoners worden met bussen naar hun opvangadres gebracht. Een groep bewoners, die in het lage deel van de flat woont, het verst van de explosie af, mag nu terug naar huis. Medewerkers van de dierenambulance wachten af of zij zo huisdieren uit woningen kunnen halen. De flat wordt de hele nacht beveiligd omdat veel huizen open staan of kapotte ramen hebben. De zoektocht naar de vermisten wordt gestaakt, het is te donker geworden en het gebouw moet eerst gestut worden.

Vrijdag 5 september

9.00 uur
Er wordt verder gezocht naar de twee vermisten in de flat.

10.00 uur
Geƫvacueerde bewoners die de nacht elders moesten doorbrengen, zijn terug in Diemen-Zuid. Zij worden in Berkenstede bijgepraat door burgemeester Koopmanschap en woonstichting De Key.

11.00 uur
Bewoners mogen onder begeleiding een half uur hun woning in om spullen en achtergebleven huisdieren op te halen. In een deel van de hoogbouw is dat nog niet mogelijk.

12.00 uur
De opvang van bewoners wordt verplaatst naar sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Daar zijn medewerkers van De Key en de verzekeringsmaatschappij aanwezig. Ook zijn er mensen die de bewoners psychische bijstand kunnen verlenen.

15.00 uur
De identiteit van de twee dodelijke slachtoffers is bekend, zij waren ook de personen die nog vermist werden. Margo Westrik was een medewerker van De Key, Wim Samsom werkte voor het bedrijf dat in de flat aan het werk was.

21.00 uur
Ook vannacht moeten bewoners van ongeveer 140 woningen de nacht doorbrengen in een hotel of bij familie.

Zaterdag 6 september

Het is duidelijk dat bewoners van 56 woningen voor langere tijd niet naar huis kunnen. De bewoners van 83 andere woningen kunnen de komende periode terug als de nutsvoorzieningen zijn aangesloten en er een nieuw trappenhuis is aangelegd.

12.00 uur
De brandweer moet naar de Beukenhorst omdat smeulend papier door de wind vlam heeft gevat. Het brandje is snel geblust.

De eerste bewoners van het tweede deel van de laagbouw mogen in de loop van de dag terug naar huis. Niet iedereen wil dat.

Zondag 7 september

Ook vandaag trekken weer bewoners van de laagbouw in hun woning.

Maandag 8 september

Een aantal van de bewoners die vandaag terug mogen keren in hun woning in De Beukenhorst zegt niet naar binnen te durven en woedend te zijn. De gemeente en De Key laten weten dat er geen opvang meer wordt geregeld voor bewoners van wie de woningen zijn vrijgegeven. De gemoederen lopen soms hoog op bij de flat. Er is veel politie aanwezig om de situatie rustig te houden.

Het eerste spreekuur van De Key in Diemen loopt vandaag uit tot zeker 21.00 uur.

Ongeveer dertig bewoners protesteren 's avonds bij het gemeentehuis omdat zij niet naar huis terug durven en geen opvang meer krijgen. Andere bewoners protesteren bij de ambtswoning van de burgemeester.

Dinsdag 9 september

Een aantal bewoners heeft buiten of in een auto geslapen omdat zij niet naar huis durven. Burgemeester Koopmanschap ontvangt deze bewoners in de loop van de middag.

Foto: Dirk P. H. SPITS / DPHOTO
Achter de flat werd donderdag nog tot heel laat doorgewerkt.
De politie zette direct na de explosie een groot gebied af.
Vrijdag: Bewoners, even, terug in het lage deel van de flat.
Er kwamen drie traumahelikopters, ze werden niet ingezet.
De situatie vlak na de explosie was chaotisch.
Vrijdagochtend
Zaterdag: de brandweer blust een kleine brand.