Imca Marina met het Amsterdams Volkskoor tijdens de seniorenmiddag.
Imca Marina met het Amsterdams Volkskoor tijdens de seniorenmiddag. Foto: Trudy Kroese

Een feestweek
met een zwarte rand

DIEMEN - De Stichting Diemer Festijn kijkt terug op een 'vreemd' Diemer Festijn. Na de gasexplosie in de flat Beukenhorst werd het programma voor de donderdagavond geschrapt. Het vuurwerk, waarmee het evenement op zaterdagavond traditioneel wordt afgesloten, werd afgelast. Ook het programma van de Gemeentedag werd aangepast. Het was een feestweek met een zwarte rand.

Het Diemer Festijn begon zo mooi. De jongste inwoners van Diemen lieten woensdagmiddag bij stralend weer de ballonnen op en genoten daarna van een optreden van Clown Jopie en Tante Angelique. 's Avonds waren er optredens in de feesttent van onder meer Jeroen van der Boom en Quincy. Donderdagmiddag waren de senioren aan de beurt. De zon scheen en in de feesttent werden de optredens van het Amsterdams Volkskoor en zangeres Imca Marina door de aanwezigen gewaardeerd. In de tent was een aantal oudere bewoners van de flat Beukenhorst en woon- en zorgcentrum Berkenstede en De Diem aanwezig.

De explosie in de flat Beukenhorst donderdagmiddag, vlak na de seniorenmiddag, veranderde het Diemer Festijn. De gemeente Diemen en de Stichting Diemer Festijn besloten aan het begin van de avond om de kermis te stoppen en het programma van die avond te schrappen. Via de Facebookpagina van het Diemer Festijn stroomden reacties binnen. Vrijwel iedereen die reageerde had respect voor het besluit.

Vrijdag werd besloten om het Diemer Festijn op die dag weer te hervatten. Er werd afgesproken om om 20.30 uur een minuut stilte in acht te nemen en het vuurwerk op de Venserkade zaterdagavond niet door te laten gaan. De minuut stilte was indrukwekkend. De aanwezige bezoekers stonden verspreid over de feesttent stil bij elkaar. Ook buiten voor de tent en op de kermis was het stil. Namens de gemeente waren wethouders Lex Scholten en Jeroen Klaasse aanwezig. In de feesttent heerste vrijdagavond een aparte sfeer, was het oordeel van een van de leden van de Diemer Festijn Crew.

Gemeentedag
De gemeente besloot om het programma van de Gemeentedag eveneens aan te passen. Het politieke programma ging niet door. Uiteraard hingen de vlaggen bij het gemeentehuis halfstok. Ook deze dag begon met een minuut stilte. De slagwerkgroep van de Muziekschool Diemen gaf daarna een optreden. De Gemeentedag kende een merkwaardig karakter. Bijna alle bezoekers spraken over Beukenhorst en toonden hun medeleven. Zij hadden echt met de slachtoffers te doen. Toch genoten zij van de activiteiten, zoals de demonstraties van de politie en brandweer, optredens in het gemeentehuis, de kramenmarkt op het Diemerplein en de superbingo in de feesttent. Veel kinderen lieten zich de kans niet ontnemen om de klimmuur van Scouting Diemen te bedwingen.

Optredens
's Avonds om 20.30 uur gingen de jongste Diemenaren op pad met hun lampion. In de feesttent was het al meteen druk bij het swingende optreden van Ruth Jacott. Ook Robert Leroy en Gents maakten er een feestje van. De Diemense zanger Peter Beense sloot het Diemer Festijn af met een spetterend optreden. Nadat Beense zijn kleedkamer had opgezocht ging er niet zoals op andere zaterdagavonden van het Diemer Festijn een menigte op weg naar de Venserkade voor het afsluitende vuurwerk. Bezoekers gingen naar huis of gingen nog even iets drinken in een van de horecazaken in Diemen.

Ook het programma van de Gemeentedag was aangepast

René Knigge, voorzitter van de Stichting Diemer Festijn, spreekt van een vreemd Diemer Festijn. De leden van de Diemer Festijn Crew en het bestuur van de stichting hebben getracht op een zo respectvol mogelijke manier met de gebeurtenissen in Diemen-Zuid om te gaan. Zij hebben via een advertentie in deze krant hun medeleven getoond aan de slachtoffers en andere mensen die bij de gasexplosie zijn betrokken. "Wij zijn blij dat iedereen die vrijdagavond in en bij de feesttent aanwezig was het respect heeft opgebracht om een minuut stilte in acht te nemen en stil te staan bij wat er een dag daarvoor in Diemen-Zuid was gebeurd. Het is duidelijk dat deze editie van het Diemer Festijn niet is geworden wat wij er vooraf van hadden verwacht. Maar gezien de gebeurtenissen bij Beukenhorst kon dat ook niet anders. Dat geldt niet alleen voor ons als stichting en de leden van de crew, maar ook voor de bezoekers. Wij hopen allemaal dat het Diemer Festijn in 2015 weer als vanouds wordt", aldus Knigge.

Vrijdag werd het feest hervat met 1 minuut stilte.
Dansen in de feesttent.
Dré Hazes liet Diemen vrijdagavond meezingen met Hazes.
Ruth Jacott danste  zaterdag met Diemense kinderen op het podium.
Het slagwerkersensemble opende de Gemeentedag.