Donderdagmiddag kort na de explosie.
Donderdagmiddag kort na de explosie. Foto: Dirk P. H. SPITS / DPHOTO

Onzekerheid bewoners Beukenhorst

DIEMEN - De gasexplosie in Beukenhorst in Diemen-Zuid waarbij vorige week donderdagmiddag twee dodelijke slachtoffers en 15 gewonden zijn gevallen heeft diepe indruk gemaakt. Ook is er veel onzekerheid onder de bewoners van het flatgebouw.

Bewoners van een deel van de laagbouw mochten donderdagavond al naar huis, bewoners van het andere deel van de laagbouw in het weekeinde. Niet alle bewoners van de laagbouw wilden of durfden terug te keren naar hun woning. Sommigen sliepen op straat of in hun auto. De gemoederen liepen soms hoog op. Een aantal bewoners ging maandagavond naar het gemeentehuis en de ambtswoning van de burgemeester om hun zorgen te uiten. Burgemeester Koopmanschap stond de bewoners maandagavond te woord en ontving bewoners van het tweede deel van de laagbouw dinsdagmiddag op het gemeentehuis.

Woensdagmiddag heeft de burgemeester een bezoek gebracht aan de bewoners van de laagbouw in Beukenhorst om hen een hart onder de riem te steken. Zij bezocht zowel de mensen die sinds afgelopen weekeinde naar huis mochten als de bewoners die donderdagavond al mochten terugkeren.

Hoogbouw
De bewoners van het deel van de hoogbouw dat het minst zwaar door de explosie is getroffen mogen wellicht eind van deze week naar huis. Een woordvoerder van De Key liet woensdagmiddag weten een slag om de arm te houden. De bewoners worden hier persoonlijk over geïnformeerd. Maar ook onder die groep bewoners zijn er mensen die niet durven of willen. Voor de bewoners van het deel van de hoogbouw dat zwaar is getroffen door de ontploffing is de situatie onzeker. Die woningen zijn voor lange tijd onbewoonbaar verklaard. Voor hen wordt naar vervangende woonruimte gezocht. De mensen die in dat deel van de hoogbouw wonen hebben geen toestemming om hun woning te betreden. Woonstichting De Key doet haar uiterste best om een situatie te creëren waardoor het ook voor bewoners van dat deel van de hoogbouw mogelijk wordt om even hun woning binnen te gaan om noodzakelijke spullen op te halen. Maar dat zal voor niet alle woningen binnen afzienbare tijd het geval zijn.

In deze krant veel aandacht voor de explosie in Beukenhorst.