Nicosia

De loting voor de groepsfase van de Champions League is Ajax opnieuw niet gunstig gezind geweest. Barcelona, Paris Saint Germain en APOEL Nicosia zijn de tegenstanders. Aan het eind van de jaren 70 incasseerde Ajax in Nicosia een van de meest beschamende nederlagen in de clubhistorie.

In het seizoen 1979-1980 nam Ajax als landskampioen deel aan het Europa Cup I-toernooi. In de eerste ronde werd twee maal afgerekend met het Finse HJK Helsinki (1-8 en 8-1). In de tweede ronde stuitte Ajax op Omonia Nicosia, de landskampioen van Cyprus.

Het voetbal in Cyprus stelde toen niets voor. Ajax won de thuiswedstrijd in De Meer met 10-0. Vijf treffers kwamen op naam van Sören Lerby. Trainer Leo Beenhakker besloot dat de return in Nicosia een formaliteit was en gunde een aantal basisspelers rust. De Ajacieden zetten zichzelf voor schut en gingen in de hoofdstad van Cyprus met 4-0 onderuit. Beenhakker was ziedend (dit keer niet geacteerd!) en legde de spelers een boete op.

Ajax kwam dat seizoen overigens ver in het Europa Cup I-toernooi, waarin toen alleen clubs speelden die landskampioen waren geworden. In de kwartfinale werd Straatsburg opzij geschoven. Na een 0-0 gelijkspel in Frankrijk klopte Ajax de Fransen in het Olympisch Stadion: 4-0. In de halve finale werd Ajax aan Nottingham Forest gekoppeld. De Engelse provincieclub had onder leiding van de flamboyante coach Brian Clough een ongelooflijke opmars meegemaakt. De Engelsen hadden een jaar eerder zeer verrassend de Europa Cup I gewonnen. Ajax verloor de eerste halve finale in Nottingham met 2-0. Rechtsbuiten Tscheu La Ling kreeg een doodschop. Twee weken later hoopte Ajax in een tot de nok gevuld Olympisch Stadion de finale te bereiken. Ajax won het duel met 1-0 door een doelpunt van Lerby. Dat was te weinig. Nottingham Forest speelde in de finale tegen het Duitse Hamburger SV. De Engelsen waren underdog, maar wonnen de 'Cup met de grote oren' opnieuw.