Marleen Tuin wordt door velen gesponsord.
Marleen Tuin wordt door velen gesponsord. Foto: Trudy Kroese

Marleen Tuin springt in gracht voor actie voor spierziekte ALS

DIEMEN - Marleen Tuin (49) uit Diemen doet op zondag 7 september mee aan de Amsterdam City Swim. Dit evenement staat in het teken van de dodelijke spierziekte ALS.

ALS is een afkorting van Amyotrofe Laterale Sclerose. De ziekte staat momenteel volop in de belangstelling door de actie Ice Bucket Challenge, waarbij veel mensen ijskoud water over hun hoofd gooien en beloven geld te storten.

De 2000 deelnemers aan de Amsterdam City Swim zwemmen die dag van het Marineterrein op het Oosterdok naar de Keizersgracht. Het gaat om een afstand van 2014 meter. Marleen Tuin weet van heel dichtbij wat ALS betekent. Tien jaar geleden overleed haar broer op 35-jarige leeftijd aan de ziekte. "De Amsterdam City Swim wordt georganiseerd om meer bekendheid aan de ziekte ALS te geven en om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte", aldus Marleen.

Marleen Tuin is al geruime tijd in training voor de Amsterdam City Swim. "Ik ben in april begonnen met zwemmen in het zwembad van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Het is belangrijk om kilometers in het water te maken. Sinds het beter weer is geworden zwem ik in het Flevoparkbad. Daar zwem je buiten en dat vind ik prettiger dan in een binnenbad."

Marleen wordt gesponsord door familieleden, vrienden, bekenden, collega's en oud-collega's. Mensen die haar willen sponsoren kunnen haar benaderen via haar Facebookpagina. Zij plaatst een kanttekening bij de Ice Bucket Challenge. "Op zich vind ik die actie goed, want er is daardoor heel veel aandacht voor de ziekte ALS", aldus Marleen. "Maar ik ben bang dat de mensen op een bepaald moment moe worden van die actie. Een collega van mij zei onlangs: 'Ik ga geen emmer water over mijn hoofd leeggooien, maar ik steun liever de actie van Marleen'."