Een panorama van Diemen-Noord.
Een panorama van Diemen-Noord. Foto: Trudy Kroese

Diemen-Noord is al 25 jaar geliefde woonwijk

DIEMEN - 1 september was het 25 jaar geleden dat de eerste bewoners van Diemen-Noord de sleutels van hun woning kregen. Het betrof Guus Setz en zijn gezin. Setz was op 1 september 1989 groepscommandant van de Rijkspolitie in Diemen. De sleutels werden aan hen overhandigd door PvdA-wethouder Guus Blok. Een verhaal over de ontwikkeling van een succesvolle nieuwbouwwijk.

In de jaren 60 van de vorige eeuw waren er plannen om op de plek van de huidige woonwijk Diemen-Noord en omgeving een industriegebied te ontwikkelen. Dit industriegebied zou deel gaan uitmaken van een industriegebied dat ook het oostelijk havengebied in Amsterdam zou omvatten. De gemeente Amsterdam was toen van plan om ook in het westelijk havengebied een industriegebied te ontwikkelen. Een van de voortrekkers van die plannen was de Amsterdamse wethouder Joop den Uyl, die in de jaren 70 premier zou worden.

Het gemeentebestuur van Diemen, dat toen onder leiding stond van burgemeester Strumphler Tideman, richtte het vizier op de boerderijen in Diemen-Noord. Een aantal boerderijen werd door de gemeente onteigend, andere boerderijen werden door de gemeente aangekocht. Door de inzakkende economie kwamen de plannen van dat gemeentebestuur nooit van de grond. Dat gold ook voor de Amsterdamse plannen voor het westelijk havengebied. Een aantal leegstaande boerderijen werd overigens gekraakt.

Midden jaren 70 nam het gemeentebestuur het besluit dat er in Diemen-Noord geen industriegebied zou worden ontwikkeld. Vanaf dat moment werden plannen gemaakt om in Diemen-Noord een nieuwbouwwijk te bouwen. Steven Dijk was als PvdA-raadslid en later wethouder nauw betrokken bij de ontwikkeling van de wijk. "Het toenmalige college van B en W wilde in Diemen-Noord woningen met erfpacht en sociale woningbouw. Dat bleek voor beleggers echter niet interessant", blikt hij terug.

In de jaren 70 en jaren 80 werd de nieuwbouwwijk Diemen-Zuid gebouwd. Veel bewoners van het centrum van Diemen verhuisden naar die wijk. Door de komst van mensen van buiten Diemen groeide het inwoneraantal van Diemen. In de tweede helft van de jaren 80 bestond het college van B en W uit burgemeester Anneke van Dok-Van Weele en de wethouders Hanneke van Wel-Karbet (CDA) en Guus Blok en Steven Dijk (beiden PvdA). Het gemeentebestuur besloot na lang wikken en wegen de eis voor woningen met erfpacht te laten vallen en sloot een overeenkomst met Sociaal Fonds Bouwnijverheid en Verwelius om een nieuwbouwwijk in Diemen-Noord te bouwen. Het betrof de eerste fase van zo'n 1000 woningen waarvan 50 procent koopwoningen en 50 procent huurwoningen. Van die huurwoningen ging het om 30 procent sociale huurwoningen.

Dijk: "Stedenbouwkundige Klaus Volmer heeft toen een stedenbouwkundig plan gemaakt. Dat heeft hij heel goed gedaan. Diemen-Noord is een wijk geworden met lange zichtlijnen. Daardoor krijgen bewoners en mensen die in die wijk verblijven een gevoel van ruimte en veiligheid. Diemen-Noord heeft dezelfde dichtheid als Diemen-Zuid, maar oogt veel ruimer en is een wijk die een minder gedateerde indruk maakt dan Diemen-Zuid."

Dijk herinnert zich dat er bij het bouwrijp maken van de grond (1987-1989) veel geruchten gingen dat de grond in Diemen-Noord verontreinigd was door gif. Het gemeentebestuur trok geld uit voor een onderzoek en daaruit bleek dat er geen gif in de grond zat. "Dat onderzoek heeft tussen de 1,5 en 2 ton gekost en is het geld volledig waard gebleken. Toen mijn vrouw en ik in 1990 een woning in Diemen-Noord kochten heb ik van diverse mensen gehoord dat hierdoor bij hen de twijfels waren weggenomen en zij kochten ook een huis in Diemen-Noord." In 1989 en 1990 werd de eerste fase van Diemen-Noord opgeleverd. In de jaren die volgden werden de woningen van volgende fasen van het plan opgeleverd. Diemen-Noord is een wijk waar veel mensen prettig en vaak al lange tijd wonen. De woningen zijn mooi, het is er relatief veilig en er zijn volop speel- en sportmogelijkheden voor de kinderen. De ontsluiting van de wijk is goed. Bewoners zitten dicht bij de snelweg, er rijdt een bus die de wijk met het centrum van Diemen en diverse stations verbindt en Amsterdam is op fietsafstand. Bewoners kunnen boodschappen doen in winkelcentrum Diemen-Noord en in wijkcentrum het Noorderlicht zijn tal van sociaal-culturele activiteiten. In de wijk vestigden zich vooral veel jonge gezinnen en mensen die van plan waren om spoedig kinderen te nemen. De gemeente speelde hierop in door twee scholen te bouwen: openbare basisschool 't Palet en oecumenische school De Duif. Enkele weken geleden werd brede school Noorderbreedte geopend.

Dijk woont zelf al bijna 24 jaar in Diemen-Noord. Zijn vrouw Ellen van der Kaay heeft in hun woning een tandartspraktijk. Hun zonen Nils en Tijmen zijn in Diemen-Noord opgegroeid en hebben het ouderlijk huis inmiddels verlaten. Dijk woont er nog steeds naar volle tevredenheid. "Diemen-Noord blijft een prettige wijk om te wonen. Toen wij in 1990 in Diemen-Noord kwamen wonen, waren bij wijze van spreken alle vrouwen van de wijk net bevallen of zwanger. De vrees bestond toen dat er een jaar of 15 later problemen met de jeugd zouden ontstaan. Hoewel er overal wel eens iets gebeurt, zijn grootschalige problemen uitgebleven. Ik denk dat het een voordeel is dat er veel koopwoningen zijn. Huiseigenaren vinden het belangrijk om hun woning goed te onderhouden en de openbare ruimte netjes te houden. Ik vind de wijk er nog steeds goed uitzien."

Diemen-Noord in aanbouw