Marleen van den Heuvel: 'Ons filmaanbod is zo actueel mogelijk.'
Marleen van den Heuvel: 'Ons filmaanbod is zo actueel mogelijk.' Foto: Ingrid van Vlijmen

Gevarieerd filmaanbod in De Omval

DIEMEN - Over een week, op donderdag 11 september, wordt de eerste film van dit seizoen vertoond in De Omval. Filmprogrammeur Marleen van den Heuvel blikt vooruit op het filmseizoen.

De programmakrant voor de films in september en oktober is uit. Waarom niet meteen voor het hele seizoen?
"Voor film kun je niet een heel seizoen vooruit plannen. Ik probeer wel zo vroeg mogelijk te boeken, maar je wilt actueel zijn in je aanbod. Iedere dag komt er wel een nieuwe film uit. Ik kijk iedere film eerst zelf. Dat vind ik belangrijk: je moet weten wat je draait. Alle films worden per twee maanden in een programmakrant gezet. Op www.theaterdeomval.nl is het filmaanbod ook te vinden en daar kun je ook trailers kijken en meteen reserveren."

Wat voor films haal je naar De Omval?
"Wij hebben een gevarieerd filmaanbod. Dus hebben we populaire films op het programma, maar ook wat meer verdiepende films en kleinere films die misschien wat minder publiek trekken maar wel gewaardeerd worden. Woody Allen brengt ieder jaar een nieuwe film uit, die zit er altijd wel bij. Zijn nieuwste, 'Magic in the Moonlight', is net uit. Een mooie film die speelt in de jaren 20. De film staat op het programma tijdens de Nationale Filmdagen. Van 18 tot en met 24 september kun je overal voor maar vijf euro naar alle films. Op 17 september bij ons ook al trouwens, dan hebben wij de voorpremière van de openingsfilm van de Filmdagen: 'Dorsvloer vol Confetti'."

Film in De Omval, dat is niet meer alleen op donderdag.
"De donderdag blijft onze vaste filmavond, maar ook bijna iedere dinsdag kun je nu bij ons film komen kijken, een service voor mensen die niet kunnen op donderdag. Iedere donderdag is de film te combineren met een lekker diner. Dit seizoen komen broer en zus Barend en Rifka Bos van Festijn Catering bij ons koken. Alleen naar de film of alleen komen eten mag natuurlijk ook. Een keer per maand is er op zondag Film & Ontbijt. Dan kun je de film combineren met een heerlijk ontbijtje in de foyer. Zondag 14 september is de eerste keer, met de eerste film van dit seizoen: 'A Thousand Times Good Night'. Een indrukwekkende film."

Wat voor publiek trekt het filmtheater?
"Wij programmeren films voor iedereen. Traditioneel komen er veel vrouwen naar de film, maar voor mannen zijn er ook mooie films. Er komt een hele goede aan, 'A most wanted man' van Anton Corbijn, een spionagefilm. We zouden graag ook wat meer jongere mensen trekken. Ik hoop dat de studenten uit Diemen ook vaker bij ons komen kijken. Zij krijgen nog korting ook. Wij zijn een Cineville-theater. Met een pas kun je voor € 19,- per maand naar iedere film in elk aangesloten theater. Vooral grote steden doen mee en ik ben trots dat Diemen er ook in zit."

Welke films op het programma zijn echte aanraders?
"Er is zo veel, het is moeilijk kiezen. 'Loenatik, te gek!, die is echt heel leuk voor de hele familie. 'Deux jours, une nuit', die in oktober draait van Luc en Jean-Pierre Dardenne. Die wordt door België wel naar de Oscars gestuurd, denk ik en het zou wel eens een winnaar kunnen zijn. Op 30 oktober 'Psycho' uit de landelijke Hitchcock-tour van Eye. Altijd leuk, een mooie oude Hitchcock in Halloweentijd. 'Bon Dieu!' is ook een aanrader, die film heeft in Frankrijk net zo goed gescoord als 'Les Intouchables'. En november wordt ook weer een mooie filmmaand, afgaande op de films die er aankomen."

'Een aanrader? Er zijn zo veel mooie films, het is moeilijk kiezen!'