Op 7 juli  2012 zat het weer wel mee voor de rommelmarkt op het kerkplein.
Op 7 juli 2012 zat het weer wel mee voor de rommelmarkt op het kerkplein. Foto: Trudy Kroese

Laatste rommelmarkt voor Sint Petrus' Bandenkerk

DIEMEN - Aanstaande zaterdag wordt op het plein voor de Sint Petrus' Bandenkerk voor de 14e keer de jaarlijkse rommelmarkt ten bate van het restauratiefonds georganiseerd. En dat is de laatste keer. Niet dat het werk aan de kerk helemaal klaar is, en ook voor onderhoud blijft geld nodig, maar de organisatie van de rommelmarkten wordt de commissie te zwaar nu de leden op leeftijd komen.

door Ingrid van Vlijmen

Ter geruststelling: de jaarlijkse kerstmarkt en boekenmarkt van de Sint Petrus' Bandenkerk blijven wel bestaan. "De boekenmarkt is dit jaar op 25 oktober en de kerstmarkt op 13 december", vertelt Miep Westerbeek, die de rommel-, kerst- en boekenmarkten al vanaf de allereerste keer mee-organiseert. "Het grote werk aan onze kerk is dan wel gedaan, maar van binnen moet er nog van alles gebeuren. We moeten gewoon blijven doorsparen."

De jaarlijkse rommelmarkt heeft inmiddels een vaste plek op de evenementenkalender van Diemen ingenomen. De eerste rommelmarkt om geld te vergaren voor de restauratie van de monumentale Sint Petrus' Bandenkerk en de pastorie was in 2001. "2003 was het topjaar, toen verdienden we 3100 euro", weet Westerbeek nog. "De eerste jaren hielden we de rommelmarkten binnen, in De Schakel. Het hele jaar door brachten mensen spullen en die sloegen we op de zolder van de pastorie op. De firma Saan vervoerde de spullen voor ons naar de Schakel en bracht wat er niet verkocht was weer terug. Saan deed dat belangeloos, maar het was natuurlijk enorm veel werk. Op 12 april 2008 was de rommelmarkt voor het eerst buiten. We hebben natuurlijk een mooi plein voor de kerk dat daar zeer geschikt voor is, maar je bent wel afhankelijk van het weer. Ik moet zeggen, het weer is al die keren buiten niet zo geweldig geweest. Dieptepunt was 2010. Toen was het heel slecht weer op de dag dat we de rommelmarkt hielden, op 19 juni was dat, en Nederland speelde ook nog eens tegen Japan op het WK. Er kwam bijna niemand. De opbrengst was dan ook de laagste ooit: 1466 euro."

Geld blijft nodig
Miep Westerbeek was ook al betrokken bij de rommelmarkten die in de jaren 90 werden gehouden om Schuilkerk De Hoop voor sloop te behoeden. "Dat is gelukt, De Hoop werd gekocht en gerestaureerd door Stadsherstel. Ook de pastorie is nu door Stadsherstel gekocht en zal worden gerestaureerd. Wij hebben mooie bedragen verdiend met onze activiteiten, maar 1,5 miljoen euro bij elkaar sparen was ondoenlijk. De Sint Petrus' Bandenkerk hebben we wel zelf kunnen restaureren. Het rijtje monumenten De Hoop, de pastorie en de Sint Petrus' Bandenkerk blijft het beeld van Diemen aan de Hartveldseweg bepalen: de 'skyline van Diemen' noem ik het wel eens."

Geld blijft nodig, voor de laatste werkzaamheden en het onderhoud van de kerk. Tot nu toe brachten de 13 rommelmarkten bij elkaar de lieve som op van ruim 31.852 euro voor het restauratiefonds. Toch stopt de organisatie ermee. De restauratiecommissie bestaat nu uit zeven mensen. Nel Damman en Miep Westerbeek zijn de twee leden die de rommelmarkt aansturen. "Wij organiseren en bedenken het programma en we krijgen natuurlijk veel hulp. Irma en Mariska Steur zijn ons gaan helpen in 2010. Ria Roovers doet ook heel veel voor de rommelmarkt. De verkopers helpen van het begin af aan, daar kunnen we echt op bouwen. Maar die worden ook allemaal ouder en kunnen dat niet allemaal meer. Ook wij komen op leeftijd en het wordt te veel. Voor jongere mensen die nog werken is het heel veel werk ernaast. Dus dit is wat ons betreft echt de laatste keer."

'We komen op leeftijd, het werk wordt teveel'

Maar eerst nog de laatste rommelmarkt: aanstaande zaterdag 30 augustus, van 10.00 tot 15.00 uur. Speelgoed, serviesgoed, glaswerk, kunst, sieraden, boeken en allerlei snuisterijen zijn er voor een redelijk prijsje te bemachtigen. Ook is er speciale Sint Petrus' Banden-wijn te koop. Uit Argentinië, toevallig ook het geboorteland van de paus. Bij het Rad van Fortuin zijn leuke prijzen te winnen en voor één euro maak je kans om een mooie mand vol met leuke spulletjes te winnen. "Wij hopen deze laatste keer op stralend mooi weer, veel publiek en een mega-opbrengst!"

De boekenmarkt in de pastorie blijft wel, net als de kerstmarkt.
De kerstmarkt in de pastorie blijft ook.