Jeroen Klaasse voor Sportcentrum Wethouder F.B. Duran.
Jeroen Klaasse voor Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Foto: Trudy Kroese

'Het is goed als mensen veel bewegen'

DIEMEN - Het sportseizoen is van start gegaan. Sommige verenigingen zijn aan de trainingen begonnen, andere hebben zelfs al de eerste wedstrijd achter de rug. Ook gaan veel mensen na een luie vakantie lekker individueel aan de slag. Jeroen Klaasse (D66), sinds het voorjaar wethouder van Sport, over de sportverenigingen en het brede en gevarieerde aanbod op het gebied van sport en bewegen in Diemen.

Doe je zelf veel aan sport?
"Ik heb iets met sporten met een bal. Ik heb vroeger veel gevoetbald, getennist, getafeltennist en squash en badminton gespeeld. Bij die laatste sport wordt inderdaad geen bal gebruikt, maar een shuttle. De enige sportvereniging waarvan ik lid ben geweest was squashvereniging Lancelot, een studentenvereniging. Tegenwoordig loop ik regelmatig hard. Wij wonen in Biesbosch in Diemen-Zuid en meestal loop ik een rondje Duivendrecht. Hoewel ik het druk heb, probeer ik twee keer per week tijd vrij te maken om tussen de 5 en 10 kilometer hard te lopen."

Volg je takken van sporten?
"Voetbal zoals vrijwel iedereen en in de winter schaatsen. Ik ben afgelopen winter bij het Nederlands kampioenschap schaatsen in het Olympisch Stadion geweest. Dat was een prachtig evenement. Ik kom uit Breda en ben voor NAC Breda en Baronie, die laatste club komt uit Ginneken, de wijk in Breda waar ik ben opgegroeid. Baronie staat boven aan de eeuwige ranglijst van de tweede divisie. Dat komt doordat De Baronie het langst in de tweede divisie heeft gespeeld."

Hoe beoordeel je het sportieve klimaat in Diemen?
"Heel goed. Bij de sportraad in Diemen zijn iets meer dan 20 verenigingen aangesloten en daarnaast zijn er nog diverse kleine verenigingen actief zoals pencak silat en karate. Veel verenigingen hebben een mooie accommodatie en kunnen rekenen op de inzet van vrijwilligers. Daarnaast kunnen inwoners van Diemen ook gebruik maken van sportfaciliteiten in Amsterdam. De Jaap Edenbaan ligt bijvoorbeeld vlakbij."

Je bent ook vaak aanwezig bij de bijeenkomsten van de sportraad van Diemen.
"Ronald van Weerden van korfbalvereniging DKV Victoria is voorzitter van de sportraad en Jos Muller, de manager van het Sportbedrijf in Diemen, is secretaris. Ik ben er elke maand bij aanwezig en hoor dan wat er bij de sportverenigingen in Diemen leeft."

Heeft Diemen behoefte aan een hockeyvereniging?
"Hockeyvereniging Athena ligt vlakbij en daar spelen veel kinderen uit Diemen. Ik heb begrepen dat veel hockeyverenigingen een wachtlijst hebben, maar wij hebben in Diemen geen ruimte voor een accommodatie voor een hockeyvereniging. Maar misschien verandert dit in de toekomst na de ontwikkeling van Bergwijkpark."

De luchthal is een succes.
"De luchthal is weliswaar niet te vergelijken met een volwaardige sporthal, maar biedt wel uitkomst. Door de luchthal hebben alle verenigingen in de winter voldoende ruimte in de zaal. Wij verhuren de luchthal ook aan verenigingen van buiten Diemen. Hockeyvereniging Athena is een van de huurders."

De politiek besteedt veel aandacht aan sport.
"Sport is heel belangrijk. Het is goed als mensen veel bewegen. Dat voorkomt overgewicht en zorgt ervoor dat mensen zich fysiek en mentaal goed voelen. Ik merk zelf dat mijn conditie achteruit gaat als ik een tijd niet heb gesport. Ik voel mij dan minder prettig. Daarnaast is sport ook belangrijk voor de sociale contacten en de sociale cohesie in Diemen. Maar daar spelen de culturele verenigingen ook een belangrijke rol in."

De gemeente trekt nog steeds geld uit voor zwemonderwijs.
"Wij vinden het belangrijk dat kinderen leren zwemmen en daardoor ook weer bewegen. Wij financieren het schoolzwemmen voor leerlingen van de groepen 5 van de basisscholen. Daarnaast krijgen leerlingen van andere groepen van het basisonderwijs regelmatig een 'natte' gymnastiekles. Zij krijgen dan gymnastiek in het zwembad."

Diemen krijgt sportcoaches.
"Diemen krijgt dit najaar vier sportcoaches die met allerlei activiteiten de sportdeelname in Diemen gaan verhogen. Er is vooral aandacht voor jongeren, ouderen en verenigingen. De sportcoaches leggen contacten met scholen, verzorgingshuizen, verenigingen, gemeentelijke en private accommodaties en zullen met input van die partijen activiteiten organiseren. Deze sportcoaches worden ondergebracht bij de Stichting Welzijn Diemen. Verder verschijnen binnenkort de resultaten van de Sportmonitor. Die vormen de basis voor de nieuw op te stellen Sportnota."

In Diemen zijn veel plekken waar jongeren aan sport kunnen doen en kinderen kunnen spelen. Zo zijn er op diverse plaatsen in Diemen fraaie voetbalvelden. Op 15 september wordt het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord officieel geopend. Ook zijn er in alle wijken speelplaatsen.

Klaasse: "Mijn vrouw Irene en ik hebben twee zonen, van drie en één jaar. Binnen tachtig meter van onze woning liggen twee speelplaatsen waar onze kinderen heerlijk kunnen spelen. Ik vind dat de speel- en sportfaciliteiten in Diemen goed geregeld zijn."
Als wethouder van Sport roep je mensen op om meer aan sport te gaan doen.
"Ja, ik zou het goed vinden als meer mensen aan sport gaan doen en tijdens het beoefenen van sport respect voor elkaar opbrengen. Fair play is belangrijk."

Op de website van de gemeente (www.diemernieuws.nl) is de digitale gemeentegids te vinden. Daarin staat informatie over sportvoorzieningen en de sportverenigingen in Diemen.

In Diemen zijn prachtige sportaccommodaties.
In Diemen is veel ruimte om te sporten.