Transfers

We weten pas maandagavond om 00.00 uur hoe de selectie van Ajax er tot 1 januari 2015 definitief uitziet. De UEFA heeft ooit in al haar wijsheid besloten dat clubs tot en met 1 september nieuwe spelers mogen contracteren. Dat is een datum waarop vrijwel alle competities zijn gestart. De eredivisie heeft er op die datum al vier speeldagen opzitten.

Ajax raakte in het verleden vlak voor het verstrijken van de transferperiode belangrijke spelers kwijt. Chivu, Sneijder, Ibrahimovic en Eriksen zijn hiervan voorbeelden. Zij waren op dat moment zeer belangrijke spelers in de selectie van Ajax.

De media berichten dagelijks over transfergeruchten. Als ik alles mag geloven is de kans aanwezig dat reservedoelman Vermeer, verdediger Moisander, middenvelder Blind en aanvallers Schöne en Sigthorsson Ajax zullen verlaten. Vermeer kan ik begrijpen, want hij heeft geen zin om nog een seizoen in de schaduw van Cillessen te acteren. Moisander zou jammer zijn, want hij is vooral opbouwend sterk. Sigthorsson zien veel supporters van Ajax graag vertrekken. Na zijn komst van AZ heeft hij zijn beloften nooit ingelost, mede door veel blessureleed. Hoewel hij vaak in belangrijke duels scoort, is zijn productiviteit voor een spits van Ajax te laag.

Blind en Schöne moeten blijven. De Deen, die op alle posities van het middenveld en ook op de flanken in de aanval kan spelen, heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste spelers van Ajax. Hij scoort veel, bereidt treffers voor en heeft een prachtige traptechniek. Blind staat na een succesvol WK in de belangstelling van grote clubs, zo lezen wij overal. Blind is een linksback met een aantal beperkingen, maar heeft zich als verdedigende middenvelder stormachtig ontwikkeld. Toch speelt hij nog niet eens een heel seizoen op de plek die hem op het lijf is geschreven. Wij gunnen Daley allemaal een mooie transfer. Maar misschien is het voor hem verstandig om nog een jaartje te rijpen als middenvelder van Ajax en daarna de stap naar een grote buitenlandse club te maken.