Dachel mocht bij de openingsceremonie als jongste deelnemer het 'traditionele' kostuum voor Nederland dragen.
Dachel mocht bij de openingsceremonie als jongste deelnemer het 'traditionele' kostuum voor Nederland dragen.

'Ik zal in de toekomst wel vaker naar LA moeten'

DIEMEN - Ze zit nu weer gewoon in de schoolbanken en dat is wel even wennen voor de 14-jarige Dachel Dominique. Deze zomer stond ze namelijk in Los Angeles op het podium tijdens de World Championships of Performing Arts (WCOPA). En het is niet uitgesloten dat ze de komende tijd wel vaker op en neer naar LA moet.

Toen Dachel de voorrondes in Nederland had gehaald en haar felbegeerde ticket naar de WCOPA had gewonnen, brak een spannende tijd aan. Zij moest sponsors zien te vinden om de inschrijving, kostuums en tickets voor haar en haar moeder te betalen, die van de organisatie wel mee moest komen met de jonge artieste. Dat lukte. "Een grote bank en een paar kleinere bedrijven hebben me gesponsord. Ook mijn sportschool in Diemen, SanMac Sports, en veel leden hebben me gesponsord. Mijn zangcarrière is natuurlijk ook in Diemen begonnen, bij zangdocente Saskia Parel."

Op 11 juli moest Dachel zich melden in Los Angeles. "Ik was meteen onder de indruk: ik zag mensen van over de hele wereld bij elkaar. Tijdens de openingsceremonie op zondag mocht ik voor Nederland de traditionele kleding dragen: een melkmeisje met klompen; wel in een moderne uitvoering, hoor."

Tijdens de eerste competitiedagen kwam Dachel uit in maar liefst acht categorieën en won vier medailles. "Rap (zilver), popzingen en 'original' waar ik mijn eigen nummer 'Smiling Face' zong, twee Bollywoodansen (brons), acting, presenteren (goud) en de Industry Award (platinum)", somt ze op. Een plek in de finale zat er voor haar niet in. "Er waren in totaal 1200 kandidaten en mijn categorie, meisjes van 13 tot 15 jaar, was de moeilijkste en grootste categorie. Veel meisjes hebben dezelfde droom en beginnen op deze leeftijd met optreden. Vooral voor zang en dans waren er veel kandidaten, ik denk dat er wel 300 waren." Ook Dachels teamgenoten van Team Holland hebben het goed gedaan. "Een finaleplaats en vier mensen hebben scholarships gewonnen. Maar die kon ik niet winnen, want die zijn er alleen voor mensen van boven de 18 en ik ben pas 14. Ik was de jongste deelnemer van ons team."

De WCOPA werd uitgezonden op een Amerikaanse zender en waren live te volgen via internet. Familie en vrienden van Dachel stonden midden in de nacht op om haar in het verre Los Angeles te zien optreden. Dachel kan terugkijken op een heel bijzondere tijd in Hollywood. "Ik heb er veel van geleerd, vooral over optreden op een heel groot podium met al dat licht en het decor. En ook hoe het in de showbizz gaat, hoe snel je je moet klaarmaken voor verschillende optredens. Ik heb veel internationale vrienden gemaakt en veel contacten aan deze wedstrijd overgehouden."

Door het ingewikkelde puntensysteem waren de medailles van Dachel dan wel geen ticket voor de finale, haar optredens bleven zeker niet onopgemerkt. "Tijdens de competitiedagen kon je go-sees winnen. Dat zijn afspraken met mensen uit de muziek- en acteerwereld in Amerika. Veel mensen hadden go-sees gewonnen, maar lang niet iedereen heeft daar zo'n goed contact uit gesleept als ik. Ik heb er vijf gewonnen en daar is één heel goed contact uitgekomen met een bekende producer uit de muziekwereld die met grote artiesten heeft gewerkt. Hij heeft me ook uitgenodigd voor de VIP-party aan het einde van de WCOPA. Nee, helaas mag ik zijn naam nog niet noemen. Maar ik kan wel zeggen dat ik sinds ik thuis ben heel veel telefoontjes heb gehad van mensen uit de muziekindustrie in Los Angeles. Ik mag hier ook nog niet veel over vertellen, maar ik moet wel vaker naar Los Angeles reizen in de toekomst!'

Toch zit Dachel deze week weer gewoon op school, in de derde klas van het Barlaeus Gymnasium. "Dat valt wel een beetje tegen. Je komt van zo'n grote gebeurtenis. Ik heb er ook nog een beetje rondgekeken met mijn moeder: de Walk of Fame, de Hollywood Sign, Venice Beach, Santa Monica. Mijn bedoeling is wel om school af te maken, maar als ik gebeld word en mijn droom om door te breken als zangeres nu uit zou kunnen komen, moet ik wel even om de tafel gaan zitten met mijn ouders. Zo'n kans kun je eigenlijk niet laten lopen."

Vier medailles voor Dachel.