Caroline de Jong in De Brede HOED.
Caroline de Jong in De Brede HOED. Foto: Trudy Kroese

'De meeste cliënten zijn dankbaar'

DIEMEN - Caroline de Jong (28) stopt eind deze week als sociaal raadsvrouw bij de afdeling Diemen van Maatschappelijke Dienstverlening (Madi) Amsterdam Zuidoost en Diemen. Zij gaat dezelfde functie uitoefenen bij de afdeling Sociaal Raadslieden van Madi in Amsterdam-Zuidoost.

Caroline heeft drie jaar in Diemen gewerkt, aanvankelijk in het Centraal Servicepunt Diemen aan de Burgemeester van Tienenweg en sinds januari in De Brede HOED. Zij wordt opgevolgd door Dennis Bremmer, die nu bij Madi in Amsterdam-Zuidoost werkt. Haar functie houdt in dat zij sociaal-juridisch advies geeft aan cliënten. Het betreft voornamelijk advies op het gebied van inkomen en uitkeringen, maar ook over huurrecht, familiezaken en consumentenzaken. Zij hield op maandag- en donderdagochtend een inloopspreekuur in De Brede HOED en ontving cliënten op afspraak. Dit gaat Dennis Bremmer ook doen.

Caroline heeft de laatste jaren veel cliënten geholpen die problemen hadden met toeslagen. "Mensen die huur- of zorgtoeslag aanvragen of een toeslag voor de kinderopvang aanvragen, ontvangen die toeslag meestal al snel. De afrekening volgt later en kan tot problemen leiden als er een fors bedrag dient te worden terugbetaald", legt Caroline uit. "Het is belangrijk om bij het aanvragen van een toeslag de juiste gegevens in te sturen. Dit gebeurt niet altijd en en kan tot gevolg hebben dat er geld moet worden terugbetaald. In dergelijke gevallen neem ik samen met de cliënt alle gegevens door en dien dan (als het nodig is) meestal een bezwaarschrift in. Maar het liefst vul ik samen met een cliënt de aanvraag voor een toeslag in. Dat kan problemen voorkomen."
Samenwerking
Caroline heeft ook te maken met cliënten die worden geconfronteerd met een beslag op het inkomen of de toeslagen omdat er schulden zijn die de schuldeiser wil innen. In dergelijke gevallen treedt zij in contact met de betreffende instanties en probeert naar een oplossing te zoeken waarmee beide partijen kunnen leven. Caroline heeft de afgelopen drie jaar prettig samengewerkt met collega's van Madi, zoals de ouderenadviseur en maatschappelijk werkers, en van andere welzijnsinstellingen. Dat veel collega's ook in De Brede HOED werken heeft de samenwerking makkelijker gemaakt. Ook heeft zij dikwijls contact met ambtenaren van de gemeente, zoals die van de afdeling Sociale Zaken.

Caroline en haar collega's merken dat veel cliënten tegen problemen aanlopen omdat de regels niet altijd voor 100 procent duidelijk zijn en ook nogal eens worden gewijzigd. Het is voor haar en haar collega's zaak om van alle wijzigingen op de hoogte te blijven. "Ik vind dit werk leuk, maar ook pittig. Het is de afgelopen jaren drukker geworden en ik ben behoorlijk veel tijd kwijt aan het bijhouden van wijzigingen van de regels voor bijvoorbeeld het krijgen van toeslagen. Ik houd de vakliteratuur goed bij." Zij heeft drie jaar met veel plezier in Diemen gewerkt. "Toen ik hier kwam werken werd mij verteld dat Diemen een dorp is. Dat werd mij al snel duidelijk. Veel mensen in Diemen kennen elkaar, hier in de wachtkamer zie ik ook dikwijls bekenden met elkaar praten. Een voordeel is dat de lijnen kort zijn, bijvoorbeeld met de gemeente. De sfeer in Diemen vind ik prettig. De meeste cliënten komen met een vraag voor advies en hulp, dat is iets anders dan meteen eisen stellen. Het leuke is dat de meeste cliënten dankbaar zijn voor hetgeen mijn collega's en ik voor hen kunnen doen."