Marc Stuut: 'Ik heb een eigen voetbalvisie, maar kijk altijd naar de kwaliteiten van de spelers.'
Marc Stuut: 'Ik heb een eigen voetbalvisie, maar kijk altijd naar de kwaliteiten van de spelers.' Foto: Yannick uit den Boogaard

'Voetbal speel je voor het grootste deel met je hersens'

DIEMEN - Marc Stuut (33) debuteert dit seizoen als trainer van het eerste zondagteam van SV Diemen. SV Diemen degradeerde eind vorig seizoen uit de derde klasse en zal er alles aan doen om komend seizoen weer te promoveren. Een kennismaking met de nieuwe trainer van SV Diemen.

Marc Stuut kan terugkijken op een mooie loopbaan als voetballer. Hij begon op zijn zevende jaar bij Amstelland en werd een half jaar later toegelaten tot de jeugdopleiding van Ajax. Hij doorliep alle jeugdelftallen van Ajax en kreeg een vierjarig contract. Stuut zat drie maal op de bank tijdens een officiële wedstrijd van Ajax, waaronder een Europa Cupduel van de Amsterdammers tegen het Spaanse Real Mallorca. Hij brak echter nooit door in de hoofdmacht van Ajax en ging daarna naar profclub Haarlem, waarvoor hij bijna drie seizoenen speelde. Daarna ging hij bij de amateurs spelen: eerst bij het Amsterdamse AFC, vervolgens een jaar bij Rijnsburgse Boys en daarna zeven seizoenen bij de amateurs van Ajax. Die periode was enorm succesvol en resulteerde in vijf kampioenschappen.

Hoe ben je bij SV Diemen terechtgekomen?
"Nadat ik voor de derde keer aan mijn knie was geopereerd besefte ik dat blijven voetballen niet verstandig was. Ik kreeg het verzoek om iets bij SV Diemen te gaan doen. Mijn schoonvader Cees Boot was al actief voor SV Diemen en ik kende al diverse andere mensen bij de club, zoals voorzitter Hans ter Horst en Robin Ternede (sinds begin dit seizoen bestuurslid van de zondagsenioren). Wij wonen ook vlak bij de club, op Plantage De Sniep. Vorig jaar ben ik begonnen als trainer van het tweede zondagteam en eerder dit jaar vroeg het bestuur mij om met ingang van dit seizoen Robin Ernest op te volgen als trainer van zondag 1."

Heeft jouw achtergrond bij Ajax invloed op hoe je als trainer werkt?
"Ik heb een eigen voetbalvisie, maar kijk altijd naar de kwaliteiten van de spelers die ik tot mijn beschikking heb. Op die kwaliteiten stem ik mijn concept af. Ik houd van verzorgd en technisch voetbal, waarbij het positiespel belangrijk is. En voor een optimaal positiespel is een hoge bal- en handelingssnelheid nodig. Bij voetbal gaat het vooral om de functionele techniek van de spelers. Dat is heel iets anders dan een balletje hooghouden. Ik doel dan op zaken als het inspelen van de bal met de juiste snelheid en op het sterke been van de medespeler. Ik denk dat ik door mijn manier van trainen spelers beter kan maken, vooral jonge spelers kunnen veel leren. Zij kunnen stappen maken met het verbeteren van hun functionele techniek. Ik ben van mening dat het in het voetbal belangrijk is om te anticiperen, zowel in balbezit als op momenten dat wij de bal niet hebben. Daar bedoel ik mee dat een speler die vrij loopt al weet wat hij met die bal gaat doen op het moment dat hij in balbezit komt. Dus niet pas gaat nadenken op het moment dat hij de bal krijgt. Vooruit denken is heel belangrijk. Voetbal speel je deels met je hart en passie en strijd leveren zijn belangrijke elementen, maar voor het grootste deel speel je voetbal met je hersens."

Ben je tevreden over de samenstelling van de selectie?
"Ja, wij zijn erin geslaagd om vrijwel de hele kern van de selectie te behouden. Daarnaast is er een aantal jongens bij gekomen, van wie de meeste een band met SV Diemen hebben. Dat vind ik belangrijk. Er is ook een aantal talentvolle spelers vanuit de A-junioren doorgestroomd. Die spelers krijgen de kans om zich te bewijzen. Ik vind het belangrijk dat jonge spelers een kans krijgen. Het is een blijk van waardering voor de goede jeugdopleiding van de club en ook een signaal naar andere jeugdspelers. Als je talent hebt, krijg je een kans."

Hoe wil je gaan spelen?
"Ik was aanvankelijk van plan om 4-3-3 te gaan spelen met Marc Simons als echte linksbuiten. De rechterflank wilde ik open houden. Maar omdat Marc naar Breukelen is vertrokken zal ik het concept waarschijnlijk aanpassen. Ik denk dat het 4-4-2 zal worden. Hoe het middenveld er exact zal uitzien zal nog blijken. De details worden later ingevuld."

Gaan jullie ook individuele trainingen geven?
"Wij gaan zeker trainingen geven voor de verschillende linies. Dan traint Cees bijvoorbeeld de verdediging en train ik de middenvelders."

Hoe vind je het om met jouw schoonvader samen te werken?
"Prima. Cees en ik kennen elkaar al heel lang en wij denken hetzelfde over voetbal."

Ga je met een vaste selectie werken?
"Wij gaan met een selectie van 18 man werken. Die selectie staat overigens niet volledig vast. Er zullen zo nu en dan veranderingen in de selectie plaatsvinden. Dat zal afhangen van zaken als vorm, de trainingsopkomst en de manier waarop spelers zich tijdens de trainingen en wedstrijden manifesteren. De deur naar het eerste elftal staat voor iedere speler die even niet bij de eerste 18 zit altijd open. Dat houdt mensen scherp en gretig."

Hoe stel je je op als trainer?
"Een voetbalteam kan niet zonder discipline, zowel binnen als buiten het veld. Ik ga uit van de gangbare normen en waarden. Ik verwacht van de spelers dat zij zich normaal gedragen, zorgvuldig met het materiaal omgaan en zich aan de afspraken houden. Op tijd komen is op tijd komen."

SV Diemen hoopt meteen weer te promoveren naar de derde klasse.
"In onze poule zitten een aantal sterke ploegen. Meestal zie je dat drie, vier ploegen meedoen om de titel en kort op elkaar zitten. SV Diemen moet een van de ploegen zijn die bovenin meedraaien en zal zich minimaal voor de nacompetitie moeten plaatsen. Als dat niet het geval is, hebben wij gefaald. Uiteraard hopen wij kampioen te worden, maar dat willen nog 2 à 3 clubs. Een nacompetitie is en blijft toch vaak een loterij."

Hoe kijk je terug op de wedstrijden tijdens het toernooi van De Meteoor?
"Wij hadden voor beide wedstrijden een selectie van 18 spelers samengesteld. Dat was een combinatie van spelers uit het eerste en tweede elftal. De ene selectie kwam vrijdag in actie, de andere zondag. Ik was tevreden over het spel in de wedstrijd tegen IVV, dat een klasse hoger dan wij uitkomt. Wij hadden ongeveer 75 procent balbezit en kregen heel veel opgelegde kansen. Die gingen er echter niet in. IVV won met 2-1. Zondag hebben wij met 5-0 gewonnen van CTO '70. Ondanks de uitslag was ik niet tevreden over de uitvoering. De jonge spelers hebben het in beide wedstrijden erg goed gedaan."

Hoe gaan jullie de bekerduels benaderen?
"De bekerduels zijn onderdeel van de voorbereiding op de competitie. Natuurlijk willen wij alle wedstrijden winnen, maar alles staat in het teken van de eerste competitiewedstrijd op 7 september tegen Ouderkerk aan de Amstel."