Ruth van den IJssel en Petra van Weerdenburg.
Ruth van den IJssel en Petra van Weerdenburg.

Afscheidszorg speciaal voor uitvaart pasgeboren baby's

DIEMEN - Ruth van den IJssel en Petra van Weerdenburg uit Diemen richtten dit jaar samen met Francien Bisschop ima afscheidszorg op. Zij helpen ouders die afscheid moeten nemen van hun pasgeboren baby en regelen de uitvaart.

Ima afscheidszorg, ima betekent trouwens 'mama' in het Hebreeuws en 'in het heden' in het Japans, is er voor ouders van wie de baby rond de geboorte is overleden. Petra en Ruth hebben zelf een kindje verloren en misten passende uitvaartzorg. "Door onze eigen ervaringen weten wij echt hoe zij zich voelen en kunnen we ook praktisch helpen. Niet dat de mensen om ons heen en in het ziekenhuis het slecht hebben gedaan toen wij zelf ons kindje verloren hadden, maar dingen hadden wel anders gekund."

Anders
"Juist de ruimte voor het verwelkomen van het kindje is zo belangrijk. Dat is niet alleen onze eigen ervaring, maar ook van de vele artsen, verpleegkundigen, verloskundigen en andere ouders die wij hebben gesproken in de voorbereiding naar de start van ima", vertelt Ruth. "Ouders zijn trots op hun kindje en willen dit graag met anderen delen, bijvoorbeeld door het sturen van een geboortekaartje in plaats van een rouwkaart. Natuurlijk is het verdriet enorm, maar de uitvaart is toch heel anders dan andere uitvaarten. De ouders kunnen zo'n bijeenkomst helemaal op hun eigen wijze vormgeven en wij kunnen hen daarin bijstaan."

Wensen
De afgelopen maanden hebben de dames van ima al vijf uitvaarten begeleid. Er is veel behoefte aan de speciale begeleiding van ima
"Bij al het verdriet zorgen wij toch nog voor blije momenten door de wensen van ouders mogelijk te maken. Wij zorgen ervoor dat ouders tijd hebben met hun kindje en het die laatste dagen echt bij zich kunnen hebben."