Aanleg van rotonde op kruispunt in centrum start in september

DIEMEN - De gemeente begint in september met het aanleggen van een rotonde op de kruising Rode Kruislaan-Ouddiemerlaan-Martin Luther Kinglaan. Er is al begonnen met voorbereidende werkzaamheden.

De rotonde moet ervoor zorgen dat de verkeersveiligheid toeneemt. De gemeente komt hiermee tegemoet aan de wens van veel inwoners van Diemen.

Het is veel mensen opgevallen: op de plek waar de rotonde wordt aangelegd en in de directe omgeving worden regelmatig werkzaamheden verricht. Het betreft hier onder meer het omleggen van leidingen en kabels. Ook is er een aantal bomen gekapt tussen het kruispunt en de duiker (brug) bij de parkeergarage bij winkelcentrum Diemerplein. Er is bewust voor gekozen om pas in de loop van september met de aanleg van de rotonde te beginnen. Eerder beginnen is geen optie omdat in de eerste week van september het Diemer Festijn plaatsvindt en een deel van de Ouddiemerlaan wordt afgesloten. Het verkeer moet dan de ruimte hebben om voor alternatieve routes te kiezen.

Bij de aanleg van de rotonde wordt rekening gehouden met de toekomstige bouw van een tunnel onder het spoor bij het NS-station in het centrum. Deze tunnel zal in de toekomst worden gebruikt door voetgangers, fietsers en automobilisten. De tunnel eindigt op de Ouddiemerlaan, ruim voor de rotonde.

Het aanleggen van de rotonde heeft tot gevolg dat ook een deel van de Ouddiemerlaan opnieuw wordt ingericht. Het gaat hier om de trottoirs en de fietspaden. Dat is de reden dat een aantal bomen is gekapt. Langs de Ouddiemerlaan worden overigens nieuwe bomen geplant.

Het kruispunt waar de rotonde komt geldt als een van de blackspots in Diemen. Vooral fietsers klagen over de verkeersveiligheid op die plek. Fietsers die vanaf de Rode Kruislaan komen en linksaf de Ouddiemerlaan op willen rijden, worden vaak met onveilige situaties geconfronteerd. Dat geldt ook voor fietsers die vanaf de Ouddiemerlaan linksaf de Martin Luther Kinglaan in willen rijden. Ook fietsers die over de Ouddiemerlaan vanaf het station komen en linksaf willen om de Rode Kruislaan in te rijden worden wel eens geconfronteerd met een situatie die verre van veilig is.