Even uitblazen tijdens de verhuizing op de grote trap.
Even uitblazen tijdens de verhuizing op de grote trap. Foto: Trudy Kroese

Start schooljaar in nieuwe school voor kinderen in Diemen-Noord

DIEMEN - Aanstaande maandag beginnen de leerlingen van basisschool Noorderbreedte in Diemen-Noord het nieuwe schooljaar in een nieuw lokaal in hun spiksplinternieuwe school. De leerkrachten startten hun nieuwe schooljaar afgelopen maandag al, tussen de verhuisdozen.

Het imposante gebouw bij de entree van Diemen-Noord is zo groot dat het wel wennen was voor veel bewoners van de wijk. Er zullen vanaf maandag dan ook twee basisscholen, twee peuterspeelzalen en een buitenschoolse opvang in gehuisvest zijn.

Dinsdagochtend wordt er druk gewerkt in de school. Het gebouw is ruim en licht, zelfs al staat de school nog vol met dozen en meubilair waar een plekje voor gevonden moet worden. Alle medewerkers zijn een week eerder teruggekomen van vakantie om de spullen, deels nieuw en deels door de verhuizers eerder deze vakantie vanuit de oude locaties naar de Tureluurweg gebracht, op hun plek te zetten. Wat waar komt, hoeven ze trouwens niet helemaal zelf te bedenken: een interieurarchitecte heeft de inrichting ontworpen en in elke ruimte hangt een plattegrond. Opvallend is de mix van oude en nieuwe spullen. "We moeten deze week 23 lokalen, leerpleinen en andere ruimtes inrichten", vertelt directeur Frans Verstraten, terwijl verhuizers net een nieuwe 'oude' kast door de gang loodsen. De kast zou zo in een huiskamer kunnen staan. Ieder lokaal krijgt er een. Ook komt er in ieder lokaal boven de instructietafel een grote rieten lamp te hangen. In de bibliotheek staan de boeken in de kast ingedeeld op kleur.

De school heeft drie verdiepingen. In de centrale hal domineert een grote trap die aan de andere kant van de enorme glazen gevel op het schoolplein doorloopt. Dat schoolplein is al mooi ingericht met speeltoestellen. Het tweede schoolplein is een enorm terras op de eerste verdieping. Links een groot kooklokaal en met schuifwanden kan het speellokaal ertegenover worden omgetoverd tot podium, de trap is dan de tribune voor het publiek. De wanden van de gangen zijn voorzien van lekkere felle kleuren: geel op de begane grond en groen op de eerste en tweede verdieping. "Dit gebouw is heel duurzaam, we zijn bijna zelfvoorzienend", vertelt Verstraten. "We halen warmte uit de grond en op het dak liggen enorm veel zonnepanelen. Ook hergebruiken we alle meubels uit de oude locaties die nog goed waren."

De lokalen zijn per vier gegroepeerd rond leerpleinen. Steeds twee groepen van 't Palet en twee groepen van De Duif. Zo komen de leerlingen maandag dan wel in een nieuw gebouw, maar dan wel bij hun vertrouwde klasgenoten in hun eigen klas. "De scholen zijn administratief nog apart, maar zullen hier in de praktijk steeds meer samen gaan werken en uiteindelijk één school vormen. We delen al één naam: Noorderbreedte", aldus Verstraten. De lokalen zijn minder groot dan je gewend bent, maar het is dan ook de bedoeling dat de leerlingen veel buiten de klas op het leerplein gaan werken. Daar zijn individuele werkplekken, maar ook zitjes om in groepjes samen te werken. Ieder leerplein is weer anders. Zo hebben de groepen 4 en 5 bijvoorbeeld zitjes met leren bankjes in felle kleuren en ook nog eens een enorme loungebank van steigerhout met kussens in de kleur turquoise.

Op de bovenste verdieping is meester Cees zijn groep 8 aan het inrichten. Een wand bestaat helemaal uit glas en kijkt uit op de A1. "Nee, ik ben niet bang dat mijn leerlingen te veel afgeleid zullen zijn door die grote ramen", zegt hij. "Ik ben heel blij met deze nieuwe, ruime, schone school. Dat de kinderen niet de hele dag in het lokaal zijn, maar ook veel op het leerplein werken, zal wel even wennen zijn. Ze krijgen ook geen eigen tafeltjes meer, maar een laatje in een kast om hun werk in op te bergen."

De lokalen zijn gegroepeerd rond leerpleinen

Een verdieping lager is leerkracht Marlies aan het werk in groep 6. "We hebben wel meer nieuwe scholen gezien, maar dit gebouw gaat nog een stapje verder, het is echt wow! Ik heb er heel veel zin in om hier aan de slag te gaan. Het zal ook veel makkelijker worden om met de kinderen in groepjes op hun eigen niveau te werken. De meubels maken de sfeer een beetje huiselijk. Zo is de overgang van huis naar school minder groot."

Maar nu eerst al die dozen verder uitpakken. Donderdagavond moet het klaar zijn, want vrijdag mogen de kinderen en hun ouders hun nieuwe school vast even komen bekijken. Op 10 oktober is de officiële opening.

Het leerplein van de groepen 4/5 krijgt vorm.
Een speelplaats beneden en een boven.