Racing Club Heemstede

We trapten vorige week een balletje op het kunstgrasveld van Racing Club Heemstede. Een club met een verleden in het betaald voetbal en een stevige link met Ajax.

RCH speelde tot 1971 in het betaalde voetbal. In dat jaar voerde de KNVB een sanering door en dwong diverse clubs om de profrangen te verlaten en voortaan uit te komen bij de amateurs. Bij RCH speelden onder anderen Kick Smit, Loek Biesbrouck, de latere minister en burgemeester van Rotterdam Bram Peper, Arie van Eijden, die bij Ajax diverse functies bekleedde en Johan Neeskens. In de kantine van RCH is een permanente tentoonstelling ingericht. Uiteraard met veel aandacht voor Neeskens.

'Ajax koopt Johan II' las ik als negenjarige jongen in het voetbalweekblad 1-0. De talentvolle middenvelder werd met JC vergeleken. Dat beloofde wat! Neeskens bleek een heel ander type speler dan Johan Cruijff. Hij was een bikkelaar, een balafpakker pur sang en een speler met diepgang. Hij paste naadloos in het concept van Rinus Michels.

Neeskens veroverde al snel een basisplaats in het sterrenensemble in De Meer. Hij werd een publiekslieveling. Met Ajax veroverde hij drie maal in successie de Europa Cup I, won de wereldbeker en twee keer de Supercup. Neeskens werd al snel international en nam met Oranje twee keer deel aan een WK: het onvergetelijke toernooi in West-Duitsland in 1974 en het omstreden evenement vier jaar later in Argentinië.

In 1974 was Neeskens de aangewezen man voor de penalty's. In de groepswedstrijd tegen Bulgarije schoot hij twee maal raak vanaf de stip. Een van die strafschoppen moest hij overnemen. In de laatste wedstrijd van de tweede ronde maakte hij een velddoelpunt tegen Brazilië, de wedstrijd waarin het Nederlands elftal zich voor de finale plaatste.

In die eindstrijd op 7 juli 1974 in München opende hij de score vanaf de stip. Geen speler van West-Duitsland had op dat moment de bal aangeraakt!