Bart Zeilstra op doel in Diemen-Zuid.
Bart Zeilstra op doel in Diemen-Zuid.

Bart Zeilstra is weer actief met maken van muziek

DIEMEN - Bart Zeilstra (32) is sinds een klein jaar weer actief met het maken van muziek. De in een Amsterdams ziekenhuis geboren, maar in Diemen-Zuid opgegroeide, muzikant maakte in het verleden samen met zijn jeugdvriend Frans Frederiks furore als Lange Frans en Baas B. Bart Zeilstra werkt enkele avonden per week als barkeeper bij Het Wapen van Diemen.

Hoe was het om in Diemen-Zuid op te groeien?
"Heerlijk. Wij woonden op Boekweitdonk en voetbalden elke dag op straat. Er was volop ruimte om te spelen. Wij voetbalden vaak op het voetbalveldje achter ons huis of we bouwden hutten op de dijk, waar later een snelweg is aangelegd. Ik voetbalde meestal met Frans Frederiks en zijn broer Thijs, maar wij speelden ook dikwijls wedstrijden tegen jongens uit de straten in de buurt. Ik ging in Diemen-Zuid naar basisschool De Ark. Ik ben op jonge leeftijd lid geworden van een voetbalclub. Ik ging bij De Meer in Amsterdam spelen. Een aantal vrienden uit de buurt en van De Ark speelde bij die club en mijn opa Gerard Schep heeft bij die club in het eerste gespeeld. Hij was keeper. Ik heb tot mijn zestiende bij De Meer gevoetbald en ben toen gestopt omdat ik de sfeer niet meer zo leuk vond. Ik ben toen gaan tennissen bij ATVD in Diemen."

Hoe ben je met muziek in aanraking gekomen?
"Al heel vroeg. Toen ik vier jaar was kreeg ik een cassettebandje met het album 'Bad' van Michael Jackson. Dat bandje heb ik helemaal grijs gedraaid. Op de basisschool draaide ik cd's met Greatest Hits en toen ik iets ouder was, werd ik fan van Osdorp Posse en Extince, die bands waren de grondleggers van de Nederlandstalige hiphop. Op mijn vijftiende begon ik met een aantal jongens uit de buurt muziek met beats te maken. Wij noemden ons de D-Men Squad. Wij hingen vaak rond op het basketbalveldje in Duivendrecht waar we wat blowden en de eerste freestyles gerapt werden. Frans en Thijs en ik waren het meest serieus en zijn doorgegaan als D-Men. Van ons spaargeld hebben wij in de garage van de ouders van Frans en Thijs een studio gebouwd. Daar konden wij muziek opnemen."

D-Men werd in 2004 het hiphopduo Lange Frans en Baas B. De loopbaan van de band ontwikkelde zich snel en stormachtig. Lange Frans en Baas B maakten drie albums en scoorden diverse hits. Twee singles bereikten de eerste plaats in de Nederlandse Top 40: 'Zinloos' en 'Het Land Van'. Daarnaast verzorgde de band vijf jaar lang heel veel optredens.

Welke optredens staan je het meest bij?
"Het optreden op de Uitmarkt in Amsterdam. Er waren heel veel mensen aanwezig en wij speelden het nummer 'Het Land Van' voor het eerst live. Wij hadden dat nummer een paar weken eerder geschreven. Tijdens dat optreden werd er een videoclip van 'Het Land Van' opgenomen. Verder staan ook de optredens bij de Vrienden van Amstel Live in Ahoy' mij nog bij. Als je veel optreedt wordt het toch gewoon. Je draait vaak een show af op de automatische piloot. Maar bij speciale optredens zoals op de Uitmarkt en bij de Vrienden van Amstel Live waren wij vlak voordat wij het podium op moesten wel zenuwachtig. Maar na een minuut spelen was dat wel weg."

Hoe was het om plotseling beroemd te worden?
"In het begin was het te gek. Het is een blijk van waardering voor waar je mee bezig bent. Iedereen heeft aandacht voor de muziek en de persoon die mensen denken die je bent. Maar na verloop van tijd vond ik het minder worden. Iedereen wilde iets van mij en het ging altijd over Lange Frans en Baas B en onze muziek. Ook als ik op een verjaardag was ging het er al snel over, terwijl ik wel eens over andere dingen wilde praten. Uiteindelijk vond ik beroemd zijn niet meer prettig en had ik meer iets van: laat mij even lekker met rust."

In 2009 zijn jullie gestopt.
"Ik wilde een ander leven gaan leiden en de knop omzetten. Ik was mijzelf kwijt. Ik heb mijn huis in Diemen verkocht en ben bij mijn vader ingetrokken. Hij woont ook in Diemen. Voor wij doorbraken was ik aan een studie psychologie begonnen. Daar was ik mee gestopt. Ik ben weer psychologie gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam en heb het leven van een student geleid. Ik ging naar cafés, vooral in De Pijp in Amsterdam, en werd weer lid van een voetbalclub. Ik speelde in het tweede zondagteam van SV Diemen met jongens als Yordi Yamali en Maarten Duynker. Ik heb een mooie tijd beleefd en het studentenleven ingehaald dat ik had gemist. Nadat ik drie jaar bij SV Diemen had gespeeld ben ik weer teruggekeerd bij De Meer, mede omdat een aantal vrienden van mij daar ging spelen. Ik speel er nog steeds, als laatste man van het tweede zondagteam."

Je bent weer actief in de muziek.
"Ik had het nummer 'Als ik in je ogen kijk' geschreven en dat op de plank laten liggen. Via een vriend kwam ik in contact met producer Thomas Bank. Wij hebben het nummer opgenomen en uitgebracht."

Fans van Lange Frans en Baas B zullen verrast zijn geweest door het nummer van Bart Zeilstra. Zij waren gewend aan de rapper, maar hoorden nu een ingetogen zanger die met veel gevoel zingt. De single sloeg niet echt aan. Recent bracht Bart Zeilstra het nummer 'Meer' uit, samen met Jayh Jawson. Het is een nummer waarin hij weer rapt. De single kreeg vlak na de presentatie veel aandacht, maar brak niet echt door.

Hij denkt niet dat hij in de toekomst nog veel rapnummers zal schrijven. Zijn interesse ligt momenteel bij andere muziekstijlen. Bovendien zou het schrijven en zingen van nieuwe rapnummers een terugkeer naar het verleden betekenen. En prestaties uit het verleden evenaren lijkt vrijwel onmogelijk, want als rapduo haalden Lange Frans en Baas B de top. "Ik wil mij nu focussen op het schrijven van nummers en het maken van muziek en daarbij op mijn gevoel af gaan. Ik vind het ook leuk om nummers voor andere artiesten te schrijven."

Hij laat een demo horen van een nummer dat hij recent heeft geschreven. Het is een ballad over een verbroken liefdesrelatie. Zeilstra zingt het nummer ingetogen. Hij heeft het momenteel enorm naar zijn zin. Hij werkt een paar avonden per week als barkeeper bij horecazaak Het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid. Verder heeft hij alle tijd om zich bezig te houden met zijn passie muziek. Hij woont sinds enige tijd in De Pijp in Amsterdam. "Ik vond Diemen een perfecte plaats om op te groeien en het is hier ook heel goed wonen als je een gezin hebt. Het bevalt mij uitstekend in De Pijp. Het is een gezellige wijk en je kunt er leuk uitgaan. Maar ik kom nog vaak in Diemen. Voor mijn werk en om familie en vrienden te bezoeken. Wie weet kom ik hier nog eens terug."

Het is een vraag die veel fans bezig zal houden. Maken Lange Frans en Baas B in de toekomst een comeback?
"Zeg nooit nooit."