Afbeelding
Foto: oscar borghardt

De lantaarnopsteker

Amsterdam liet in 1916 elektrische straatverlichting aanleggen. Het was een werkverschaffingsproject voor Belgische vluchtelingen die in Amsterdam verbleven.

Het Algemeen Dagblad van 16 augustus 1916 meldde: "Hedenavond is onze gemeente Diemen voor het eerst electrisch verlicht. Ruim een jaar geleden werd de overeenkomst met Amsterdam gesloten, waarbij dit zich verbond, onze gemeente electrischen stroom te leveren. De vergunning voor het leggen der kabels in den rijksweg werd echter eerst kort geleden verkregen, waarna met bekwamen spoed deze werden gelegd. Nu is aan het lange wachten een einde gekomen en mag Diemen zich verheugen in eene moderne straatverlichting, terwijl ook de meeste particulieren zijn aangesloten. Diemen was reeds aangesloten bij de Amsterdamsche bronwaterleiding, zoodat we nu goed licht en goed water hebben."
Eindelijk stond het in de krant, maar voor de Diemense gemeentearbeider J. Westland was dit geen goed nieuws. Omdat de openbare verlichting in het dorp inmiddels was omgebouwd van gas naar elektriciteit kwam zijn functie als lantaarnopsteker te vervallen. Op deze prentbriefkaart is hij, staande op een laddertje, nog aan het werk aan de Muiderstraatweg. Links zien we de Prins Hendrikkade met op de achtergrond de oude N.H.-kerk aan de Ouderkerkerlaan.