Jonge leden van de manege.
Jonge leden van de manege. Foto: Manege De Eenhoorn

De Eenhoorn verbetert accommodatie

DIEMEN - Manege De Eenhoorn in Diemen heeft met de beperkte middelen die zij heeft, door slim inkopen en de inzet van veel vrijwilligers, de accommodatie aanzienlijk verbeterd. Het streven is om de kwaliteit van de manege nog beter te maken en veel nieuwe leden aan te trekken. Voorzitter Eric le Grand vertelt over de ontwikkelingen van Vereniging Manege De Eenhoorn, die in juni het 30-jarig bestaan vierde.

Manege De Eenhoorn beschikt over een prachtige accommodatie op zo'n zes hectare grond aan Landlust, vlak bij het recycleplein van de gemeente. Enkele jaren geleden werd het moderne clubgebouw in gebruik genomen, recent heeft de manege een opknapbeurt ondergaan. De hekken en de bodems zijn vernieuwd, alle paarden hebben een nieuw zadel gekregen, er is een nieuwe shovel aangeschaft en er is begonnen met de aanleg van een ruiterpad op de grond van de manege dat binnenkort geopend zal worden.

De branchevereniging FNRS waardeert de manege in Diemen met drie van de mogelijke vijf sterren. Ook heeft De Eenhoorn een veiligheidscertificaat gekregen. Het bestuur van de vereniging streeft ernaar om de manege nog beter en aantrekkelijker te maken. Zo worden de komende jaren alle stallen op de manege vernieuwd.

Op de manege staan veertig paarden. De helft van de paarden is eigendom van de manege zelf, de overige paarden worden er door particulieren gestald. De vereniging heeft zo'n 200 leden van wie er 150 rijden. De rijdende leden zijn vooral kinderen en jongeren, meest meisjes.

"De meeste van onze leden wonen in Diemen, maar wij krijgen steeds meer leden uit IJburg en de Watergraafsmeer. Voor mensen in de Watergraafsmeer zijn wij de manege die het dichtst bij hun woning ligt en in IJburg is geen manege. Wij zijn voor inwoners van de wijk IJburg makkelijk en veilig bereikbaar. Zij komen via de Nesciobrug in Diemen en rijden vervolgens over de fietspaden naar de manege. Vanuit IJburg ben je in de meeste gevallen sneller op de fiets bij onze manege dan met de auto vanuit Diemen."

Veel kinderen krijgen paardrijles bij Manege De Eenhoorn die hiervoor zes instructeurs op de loonlijst heeft staan. Daarnaast heeft de manege een beheerder en een stalmedewerkster in dienst. Naast de lessen worden er regelmatig wedstrijden op het terrein van de manege gehouden, zowel in de binnenbak als op het buitenterrein. Aan die wedstrijden doen ook leden van andere maneges mee. De vereniging gaat zorgvuldig met het geld om. In oktober werden er geluidswanden langs de weg achter de manege geplaatst. Dit betekende het einde van het lucratieve reclamebord dat aan de gevel hing van een gebouw van de manege. "Dit kost ons 60.000 euro per jaar", aldus Le Grand. "Wij hebben dit verlies aan inkomsten kunnen opvangen door zeer efficiƫnt te werken en daardoor geld te besparen."

Menege De Eenhoorn gaat zorgvuldig met het geld om

De vereniging heeft plaats voor nieuwe leden. "De meeste leden zijn meisjes. Vaak stoppen zij rond hun 16e of 17e jaar met paardrijden. Zij krijgen dan andere interesses. Maar de meisjes van die leeftijd die wel blijven paardrijden zijn fanatiek. Onder hen zijn ook meisjes die later instructeur bij de vereniging worden."

Het doel van Manege De Eenhoorn is om binnen enkele jaren te groeien naar een vereniging met 250 rijdende leden. Het bestuur is ervan overtuigd dat dit mogelijk is.