Jeugd

Samen met drie andere supporters van Ajax keek ik zondagmiddag naar de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Het duel tussen Ajax en PEC Zwolle kon ons niet bekoren. Wat doe je dan? Je drinkt een glaasje bier en gaat ouwehoeren over Ajax.

Natuurlijk zijn wij blij dat Ajax vier keer op rij kampioen is geworden, maar veel wedstrijden die Ajax vorig seizoen speelde konden ons nauwelijks boeien. Het spel was vaak tergend langzaam, de bal werd eindeloos rond gespeeld en fraaie individuele acties waren schaars.

We dachten zondagmiddag hardop na hoe het verder moet. Ajax heeft de laatste jaren enorme sommen geld geïncasseerd door de beste spelers te verkopen aan buitenlandse clubs die veel hogere salarissen betalen en in een competitie spelen die bij spelers meer tot de verbeelding spreekt dan de eredivisie. Aan de andere kant weigert Ajax veel geld uit te geven om goede spelers te contracteren. Wij kunnen ons nog peperdure miskopen herinneren. Het gevolg is dat Ajax elk jaar kwaliteit inlevert. De kans dat er voor het sluiten van de transfermarkt nog spelers bij Ajax vertrekken is erg groot.

Er zijn dus twee mogelijkheden: of Ajax trekt voor veel geld ervaren spelers van andere clubs aan, of er wordt op de doorstroming van de jeugd gerekend. In die veelgeroemde jeugdopleiding spelen overigens veel talenten die bij clubs in het buitenland of Nederland zijn weggehaald. Een insider die heel vaak wedstrijden van de jeugd van Ajax op De Toekomst bezoekt, heeft mij verteld dat er veel talentvolle spelers rondlopen. Ik geloof hem, want jaren geleden attendeerde hij mij op een jeugdspeler die veel voor Ajax zou gaan betekenen: Christian Eriksen. Onze hoop is erop gevestigd dat er eindelijk weer eens aanvallers uit de jeugd doorbreken waarvan de klasse afstraalt. De laatste spits uit de jeugd die een internationale ster werd was Patrick Kluivert. Hij debuteerde in 1994! Over één zaak waren wij het zondagmiddag eens: Ajax wordt voor de vijfde keer in successie landskampioen.