Dj zweept het publiek op.
Dj zweept het publiek op. Foto: Jan Ronday

Twee dagen chillen in Diemerbos

DIEMEN - Zaterdag en zondag was het Diemerbos opnieuw het domein van festivalgangers. Op beide dagen vond het Festival Wild und Frei plaats. Het DiemerNieuws ging zaterdag eens kijken op het festivalterrein.

Het is zaterdagmiddag rond 14.00 uur. Veel jonge mensen zijn lopend of op de fiets naar het Diemerbos gekomen. Hoewel de zon schijnt en de temperatuur hoog is, hebben diverse festivalgangers een paraplu en regenkleding bij zich. Niet onverstandig, want de weersvoorspellingen liegen er niet om: later in de middag en in de avond kunnen er stevige buien vallen. We gaan via de gasteningang het festivalterrein op. Net als vorige week is de controle uiterst streng. Alle zakken moeten leeg, de brillenkoker en het pakje sigaretten worden geopend en daarna wordt er gefouilleerd. Niemand vindt het een probleem. Het hoort erbij.

We gaan naar de cabine waar de munten worden verkocht. Voor tien munten moet 27 euro worden afgerekend en uiteraard kan er worden gepind. Claire en haar man Chris zijn al op het festival aanwezig. Zij bezoeken veel festivals en zijn zeer tevreden over de locatie. "Ik vind dit een van de mooiste festivallocaties waar ik ooit ben geweest. Het is een prachtig bos en daardoor krijgt het festival heel veel sfeer. Het Diemerbos is goed bereikbaar, vooral als je met de fiets gaat", aldus Claire.

Zij wonen in Amsterdam-Oost en zijn niet eerder in het Diemerbos geweest.

Het wordt steeds drukker op het festivalterrein. De bezoekers zijn ouder dan tijdens het festival Klamme Handjes, dat vorige week zaterdag in het Diemerbos plaatsvond. De organisatie van Wild und Frei heeft van tevoren aangegeven dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers zo rond de 28 jaar zal liggen. Dat blijkt te kloppen. Er zijn wel studenten aanwezig, maar de meeste bezoekers zijn alweer enkele jaren geleden begonnen met het maken van een carrière. Veel bezoekers zien er goed uit. Zij hebben duidelijk aandacht aan hun outfit besteed. We lopen over het festivalterrein rond en zien dat de mensen genieten van de prachtige omgeving, de muziek en de sfeer.

We gaan op kussens zitten die bij een van de podia op de grond zijn gelegd. De ruimte is overdekt. Handig voor als het later misschien gaat regenen. We halen een drankje bij de bar en gaan lekker in de schaduw zitten. Het is er aangenaam. Veel bezoekers vinden het heerlijk om op de kussens te chillen. Net als tijdens Klamme Handjes valt het op hoe vriendelijk en benaderbaar de bezoekers zijn. Ze zijn lekker uit en willen er een mooi feest van maken. De muziek is relaxed en een aantal bezoekers, onder wie veel vrouwen, danst voor het podium waar een dj staat.

We bekijken de website Buienradar en schatten in dat de buien die zijn voorspeld langs het Diemerbos zullen trekken. Het blijkt een vergissing, want na verloop van tijd pakken donkere wolken zich samen boven het festivalterrein. Even later gaat het regenen. En hard ook. Veel bezoekers schuilen onder het zeil. Na korte tijd zijn alle kussens zijn bezet. Het zorgt voor een speciale sfeer. De mensen leggen onder deze omstandigheden makkelijk contact met elkaar.

Toch blijven er veel mensen dansen, zij houden een paraplu boven het hoofd of hebben een plastic poncho aan gedaan. Die worden door mensen van de organisatie gratis verstrekt. Bij een ander podium laat een aantal heren zich niet kennen. Met ontbloot bovenlijf dansen zij in de regen.

Het wordt weer droog. De verslaggever besluit te vertrekken, stapt op zijn fiets en rijdt het Diemerbos uit. Dan begint het plotseling weer hard te regenen. Op de Muiderstraatweg staan twee jonge dames en twee jonge mannen onder een boom. Hun fietsen liggen in het gras. Zij hebben beschutting gezocht tegen de hevige regen. Ook de verslaggever stapt van de fiets en gaat schuilen. We raken in gesprek en het viertal vertelt dat zij op weg zijn naar Wild und Frei. Zij komen uit Amsterdam en zullen even later voor het eerst het Diemerbos bezoeken.

Een van de mannen vertelt dat hij door zijn werk regelmatig in Diemen komt. Hij heeft geen moeite om de juiste weg naar het Diemerbos te vinden.

Ze bezoeken vaker festivals. "Ja, er komen bij een festival als Wlid und Frei iets oudere bezoekers. De sfeer op dit soort festivals is altijd bruut", legt een van de jongens uit.

Als het droog is nemen wij afscheid en stappen op de fiets. De twee dames en twee heren zullen ongetwijfeld een leuke dag en avond beleven.

Zondag werd het festival Wild und Frei opnieuw door veel jongeren bezocht. Het weer was beter dan de dag ervoor. Het was droog en de temperatuur was iets lager. De drukkende warmte was verdwenen.

"Ik vond Wild und Frei een heel leuk festival", aldus een jongedame die het festival zondag bezocht. "Er waren veel 'alternatieve' mensen aanwezig en de sfeer was heel open. Iedereen kon zichzelf zijn, bijvoorbeeld door in aparte kleding te lopen. Die kleding werd verkocht bij kraampjes op het festivalterrein. De locatie paste goed bij de sfeer van het festival. Dat het festivalterrein aan het water lag maakte het alleen maar mooier."

Dames vermaken zich tijdens Wild und Frei.
Veel sfeer tijdens Wild und Frei.