De kerk die vroeger aan het begin van het huidige Diemen-Zuid stond.
De kerk die vroeger aan het begin van het huidige Diemen-Zuid stond. Foto: Historische Kring Diemen

HKD digitaliseert historische foto's

DIEMEN - Historische Kring Diemen (HKD) is bezig met het digitaliseren van de beeldbank. Een digitale beeldbank maakt het imposante fotoarchief van de vereniging toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Voorzitter John Cuijpers geeft uitleg over het arbeidsintensieve project.

Cuijpers: "De Historische Kring Diemen beschikt momenteel over zo'n 6000 foto's. Veel mensen hebben ons historische foto's gegeven, onder wie fotograaf Gerrit Hols die vroeger voor de Diemer Courant werkte. Ook hebben wij foto's gekregen uit het gemeentearchief van Diemen. Ons lid Wiard Krook is momenteel bezig met het digitaliseren van de foto's. Hij maakt hierbij gebruik van een gestandaardiseerd systeem van de Historische Kring Zijpe in Noord-Holland. Meer historische kringen in Nederland maken gebruik van dat systeem. Wiard steekt er veel tijd en energie in. De foto's die worden aangeleverd worden bekeken en van tekst voorzien door de fotoclub van de vereniging. Die bestaat uit Jan en Dineke Groen."

Cuijpers geeft aan dat de HKD bezig is met het ontwikkelen van een website. Het is de bedoeling dat de digitale beeldbank in de toekomst aan die website wordt gekoppeld. HKD krijgt regelmatig verzoeken binnen van mensen die informatie willen over de historie van Diemen. "Het betreft hier bijvoorbeeld mensen die hebben ontdekt dat een familielid vroeger in Diemen heeft gewoond. Zij willen dan informatie over de woning van dat familielid. Maar er zijn ook veel inwoners van Diemen die meer willen weten over hun buurt of dorp. Wij gaan op elk verzoek om informatie over de historie van Diemen in. Als het mogelijk is sturen wij een foto en informatie op. Wij berekenen hier slechts de kostprijs voor."

De HKD is in 1991 opgericht en heeft inmiddels meer dan 600 leden. De vereniging geeft twee maal per jaar een fraai tijdschrift over de geschiedenis van Diemen uit. Soms gaat het om een tijdschrift met een thema, een andere keer bevat het tijdschrift losse verhalen. Ook heeft de vereniging diverse boeken gepubliceerd. Het tijdschrift verschijnt nog niet digitaal. "De meeste leden wonen in Diemen, maar ongeveer 100 leden wonen buiten de gemeente. Een groep van 15 van onze leden doet het tijdschrift bij onze leden in de brievenbus. Leden die buiten Diemen wonen krijgen het tijdschrift via de post. Dat gaat om zo'n 100 exemplaren. Onze secretaris Peter Texier regelt dat. Wij hebben ook leden die in het buitenland wonen. In een geval gaat het zelfs om iemand die in Canada woont. Het tijdschrift is ook los te koop bij Bruna in winkelcentrum Diemerplein."

HKD is al enige tijd bezig om oudere Diemenaren en ex-Diemenaren te interviewen. "De interviews worden afgenomen door Cora Rijfkogel. Een cameravrouw filmt die gesprekken. Bert Peijs uit Diemen monteert die interviews. Hij doet dat op een zeer professionele manier. Er zijn inmiddels al interviews afgenomen met onder anderen Cor Saan, Piet Saan, Bertus van der Schot en Miep Westerbeek. Cor Saan en Bertus van der Schot zijn inmiddels overleden. Er staan nog meer mensen op de nominatie om te worden geïnterviewd. Die interviews leveren een schat aan informatie op die wij weer kunnen gebruiken voor de geschiedschrijving van Diemen. Maar wij kunnen het resultaat van die gesprekken ook op een andere manier met de inwoners van Diemen delen. Wellicht kunnen wij die interviews in de toekomst op dvd's uitgeven of een dvd maken van een bloemlezing van die gesprekken." De Historische Kring Diemen is in 1991 opgericht en hoopt in 2016 het 25-jarig bestaan te vieren. Dit zal niet onopgemerkt voorbij gaan. "Wij willen dat lustrum groots aanpakken. Wij zijn van plan om een receptie en een feest te geven in Schuilkerk De Hoop.

Er is een speciale band tussen de Historische Kring Diemen en De Hoop. Een aantal inwoners van Diemen met gevoel voor historie streed eind jaren 80, begin jaren 90 van de vorige eeuw met succes voor behoud en restauratie van de voormalige schuilkerk aan de Hartveldseweg. Stichting Stadsherstel Amsterdam kocht het pand dat door brand vrijwel helemaal was verwoest, restaureerde het fraai en exploiteert het nog steeds. Die actie was het startsein voor de oprichting van de Historische Kring Diemen."

Historische Kring Diemen legt interviews vast op dvd

Koninginnedag in Diemen.