Kinderen spelen in Jelletje.
Kinderen spelen in Jelletje. Foto: Trudy Kroese

Jelletje ruim 5 jaar actief

DIEMEN - Kinderdagverblijf Jelletje is ruim vijf jaar in het pand aan de Ouddiemerlaan 25 gevestigd. Jelletje heeft plaats voor nieuwe kinderen. Directeur Asja Godthelp (43) en kinderleidster Debbie van Dee (26) vertellen over het kinderdagverblijf.

Asja: "Jelletje valt onder de landelijke organisatie Prokino. Prokino had in het verleden veel internaten waar kinderen van binnenvaartschippers verbleven. Maar doordat de werkgelegenheid in de scheepvaart is afgenomen, is Prokino zich op andere activiteiten gaan richten. Wij bieden nu op bijna 100 locaties in Nederland kinderopvang aan."

Jelletje heeft plaats voor 48 kinderen van 0 tot 4 jaar die over vier groepen van maximaal 12 kinderen zijn verdeeld. "In die groepen zitten kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar. Wij vinden dat dit een aantal voordelen heeft: wij bootsen de gezinssituatie na, want in veel gezinnen zijn kinderen die enkele jaren van elkaar verschillen. Daarnaast bieden gemengde groepen kleine kinderen de kans om zich aan de oudere kinderen op te trekken", legt Asja uit.

Jelletje is 52 weken per jaar van maandag tot en met vrijdag geopend. De kinderen kunnen er tussen 07.30 en 18.30 uur terecht. Een aantal kinderen komt vijf dagen per week naar Jelletje, andere kinderen een paar dagen of enkele dagdelen. Elke dag begint er om 09.30 uur een VE-programma: (voorschoolse educatie) voor de kinderen: 'Voorsprong'. Met behulp van steeds wisselende thema's wordt de kinderen op een speelse wijze vaardigheden geleerd en doen zij ook kennis op. Momenteel is het thema verkeer: in de hal van Jelletje ligt een zebrapad en staan kleine stoplichten. Dit thema wordt met het programma 'JONGleren in het verkeer' van de gemeente gecombineerd, waardoor een mooie inhoudelijke samenwerking met de gemeente ontstaat.

Debbie: "We werken volgens een vast dagritme. Dit zorgt voor houvast en veiligheid. De baby's hebben hun eigen dagritme; zij krijgen dan ook specifieke zorg. In de ochtend beginnen we met de verschoonrondes, waarbij de kinderen die daar aan toe zijn ondersteund worden bij het zindelijk worden. Na de activiteiten uit ons VE-programma 'Voorsprong' gaan wij een broodje eten en rond 12.00 uur gaan de kinderen nog een slaapje doen in de diverse slaapkamers in het gebouw. Met de kinderen die wakker blijven worden educatieve activiteiten gedaan, speciaal voor hun leeftijd en ter voorbereiding op school. Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn het leren klokkijken, tellen en de dagen van de week." De kinderen krijgen naast de lunch in de loop van de ochtend een crackertje en 's middags vers fruit. Voor kinderen die laat worden opgehaald is er om 17.30 uur een groenteronde. Zij krijgen stukjes groenten om lekker van te proeven, zoals tomaatjes, paprika en plakjes komkommer. Dit zorgt ervoor dat de kinderen geen honger krijgen en nieuwe smaken leren kennen. Er kan eigenlijk altijd buiten gespeeld worden, omdat de speelplaats die achter het gebouw ligt grotendeels is overdekt. De kinderen hebben dus geen last van de felle zon of regen en kunnen in de moestuin zien hoe de natuur werkt. Alle kinderleidsters van Jelletje hebben een gespecialiseerde opleiding afgerond. De medewerksters hebben allemaal een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en worden continu gescreend. De veiligheid van de kinderen staat voorop. "De GGD controleert in opdracht van de gemeente alle kinderdagverblijven en is tevreden over Jelletje", aldus Asja.

GGD controleert alle kinderdagverblijven en is tevreden over Jelletje