Het Nederlands team met de zilveren medaille.
Het Nederlands team met de zilveren medaille. Foto: Edwin Hoogerwerf

Diemense behaalt zilver

DIEMEN - Leonie van der Molen (27) is met het Nederlands damesteam tweede geworden tijdens het Europees kampioenschap waterpolo in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Leonie van der Molen woonde lange tijd in Diemen en begon met waterpolo bij zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen in Diemen. Zij komt nog vaak in Diemen om familie te bezoeken.

Leonie van der Molen begon op jonge leeftijd met waterpolo bij De Meeuwen. Al snel bleek dat zij over veel talent beschikte en stapte zij over naar een vereniging die hoger speelde. "Nadat ik bij De Meeuwen was weggegaan, speelde ik bij De Robben in Hilversum, daarna speelde ik voor De Ham in Wormerveer en daarna voor Nereus uit Zaandam."

Zij debuteerde al jong in het Nederlands team. Haar waterpololoopbaan in Nederland werd onderbroken omdat zij naar Hawaï vertrok. Zij studeerde in Honolulu en speelde in het waterpoloteam van de Universiteit van Hawaï.

Enkele jaren geleden keerde zij terug en ging voor UZCS in Utrecht spelen. Ook maakte zij haar comeback in het Nederlands team. "Ik ben in januari van 2013 weer met het Nederlands team gaan trainen en deed al snel weer mee aan wedstrijden. Ik heb vorig jaar deelgenomen aan het WK in Barcelona. Wij zijn toen als zevende geëindigd." Leonie van der Molen maakte deel uit van het Nederlands waterpoloteam dat in Boedapest een knappe prestatie leverde door de zilveren medaille te veroveren. Nederlands verloor de eindstrijd van Spanje met 10-5. De Spaanse dames wonnen vorig jaar in Barcelona ook de wereldtitel.

Doordat Leonie van der Molen in Hawaï verbleef, miste zij de Olympische Spelen in Peking, waar het Nederlands damesteam de gouden medaille won. Zij hoopt haar vorm de komende jaren vast te houden en zich met Oranje te kwalificeren voor de Olympische Spelen die over twee jaar in het Braziliaanse Rio de Janeiro worden gehouden.