Peter Borst op de boekenafdeling van Rataplan.
Peter Borst op de boekenafdeling van Rataplan. Foto: Trudy Kroese

Boekenafdeling Rataplan trekt veel geïnteresseerden

DIEMEN - Kringloopwinkel Rataplan aan de Weesperstraat 118 in Diemen wordt druk bezocht. Onder de artikelen die gretig aftrek vinden zijn boeken, die uiterst scherp geprijsd zijn. Het assortiment aan boeken is enorm en divers.

Kringloopwinkel Rataplan werd op 1 maart 2012 geopend en wordt druk bezocht door inwoners van Diemen en klanten uit de regio. Rataplan is weleens omschreven als een echt warenhuis waarvan het assortiment elke dag verandert.

Alle artikelen kunnen zes dagen per week bij Rataplan worden ingeleverd, legt assistent-bedrijfsleider Peter Borst uit: van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Dat geldt dus ook voor boeken.

De boeken worden net als alle andere artikelen aan de zijkant van het gebouw ingeleverd. Vanaf dat moment ontfermen Reinald en Gerard zich over de boeken. Zij werken als vrijwilliger op de boekenafdeling van de kringloopwinkel.

Er wordt een selectie gemaakt van de boeken die in de kringloopwinkel te koop kunnen worden aangeboden. Boeken die in een te slechte staat verkeren halen de winkel niet en worden gerecycled. Boeken die wel geschikt zijn voor de verkoop worden door Reinald en Gerard geprijsd en van het weeknummer voorzien waarna ze in de boekenkast wordengeplaatst in het souterrain van de kringloopwinkel in afwachting van geïnteresseerde klanten.

Reinald: "De boeken kosten tussen de 25 eurocent en 2,50 euro. Een uitzondering daargelaten. Als er sprake is van een bijzonder boek, zoals een eerste druk, ligt de prijs soms iets hoger, maar blijft altijd betaalbaar. De boeken blijven in de regel een week of vijf in de boekenkasten staan. Boeken die dan nog niet zijn verkocht gaan naar de uitverkoopafdeling die te vinden is op de begane grond, vlak bij de ingang van Rataplan. De boeken in de uitverkoop kosten 25 eurocent, vijf boeken voor een euro. Daar zitten soms heel aardige boeken bij. Als boeken drie weken op de uitverkoopafdeling hebben gelegen worden deze gerecycled."

Boeken kunnen zes dagen per week worden ingeleverd

Gerard geeft een rondleiding over de boekenafdeling. Er staan inderdaad heel veel boeken, keurig gerangschikt op onderwerp: geschiedenis, reizen, godsdienst, sport, kunst enz. Ook liggen er stripboeken en diverse tijdschriften. Ook veel exemplaren van het tijdschrift Ons Amsterdam die voor een prikje te koop zijn. Er zijn ook speciale planken met Engelse en Duitse boeken.

Reinald schat dat er meer dan 10.000 boeken op een koper wachten. "Wij merken dat er vooral veel interesse is voor wat ik even 'het goede boek' noem: literatuur, boeken over cultuur en kunst, maar ook thrillers. Verder zijn bijbels altijd heel snel weg. Dat is wel te begrijpen, want een nieuwe bijbel kost een aanzienlijk bedrag, terwijl bijbels bij ons voor weinig geld kunnen worden gekocht."

Gerard heeft een goed inzicht in de klanten die geïnteresseerd zijn in boeken. "De meeste mensen die boeken kopen zijn iets ouder, het begint bij een jaar of dertig. Wat mij wel opvalt is dat de jongere klanten vooral Engelstalige boeken kopen, iets oudere klanten vooral Nederlandstalige boeken."

Het valt hen op dat er nauwelijks boeken worden binnengebracht die heel recent zijn uitgegeven. "De nieuwste boeken die wij binnenkrijgen zijn drie of vier jaar geleden uitgegeven. Nu zien wij boeken binnenkomen die in 2010 en 2011 in de winkel lagen", legt Reinald uit.

Bij Rataplan merken ze weinig van de ontlezing of de opkomst van het digitale boek. Reinald: "Ik denk dat veel mensen het nog steeds prettig vinden om een echt boek in hun handen te houden. Je leest in bed prettiger in een boek dan tekst vanaf een e-reader. Maar misschien doen mensen hun boeken wel weg omdat zij veel digitale boeken lezen." Reinald zelf leest nog maar weinig. In het verleden las hij graag literatuur en biografieën, vooral over geschiedenis. Gerard is nog steeds een fervent lezer. Hij leest graag thrillers. "Mijn favoriete auteurs zijn Tess Gerritsen en Peter Asper; die laatste is een Belgische schrijver."

Kringloopwinkel Rataplan.