Intertoto

De bal lijkt altijd te rollen. Op het moment dat het WK voetbal in Brazilië nog aan de gang was, startten de profclubs met hun voorbereiding op het seizoen en werkten de eerste oefenduels af. In het verleden nam een aantal voetbalclubs in de zomer deel aan de Intertoto-competitie. Ajax won die competitie één keer: in 1962.

Intertoto-voetbal bood gokkers de kans om ook in de zomer hun totoformulier in te vullen. Er deden toen veel meer mensen aan de voetbaltoto mee dan tegenwoordig. Van gokken via internet had nog niemand gehoord.

Uit het boek '90 Jaren Ajax 1900-1990' van Evert Vermeer blijkt dat het toernooi dat Ajax won al in de zomer van 1961 van start ging. Ajax was ingedeeld in een poule met Malmö FF, FK Pirmasens en FC Zürich. Alle ploegen speelden thuis en uit tegen elkaar. Ajax won twee maal van FC Zürich, won en speelde gelijk tegen FF Malmö en won en verloor van FK Pirmasens. De Amsterdammers finishten als eerste met 9 punten uit 6 duels en met het prachtige doelsaldo van 26-8.

Op 27 september 1961 speelde Ajax de kwartfinale tegen First Vienna. Ajax won na verlenging met 4-3. In de halve finale stuitten de Amsterdammers op Slovan Bratislava. Ajax rekende afgetekend af met de club uit het toenmalige Tsjechoslowakije. Beide wedstrijden werden gespeeld in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

De finale van de intertoto-competitie 1961-1962 vond plaats op 26 april 1962. De plaats van de eindstrijd werd bij loting verricht door de Amsterdamse burgemeester Van Hall. Het lot was Ajax gunstig gezind, want de wedstrijd werd gespeeld in het Olympisch Stadion.

In het Olympisch Stadion ontving Ajax de grote rivaal Feyenoord, de naam van die club werd overigens toen nog met een IJ geschreven. Ajax won de finale met 4-2. Henk Groot scoorde drie keer, zijn broer Cees vond één keer het net. Aanvoerder Co Prins mocht de beker in ontvangst nemen.