Bas Veerhuis voltooide de Vierdaagse van Nijmegen voor de zesde keer.
Bas Veerhuis voltooide de Vierdaagse van Nijmegen voor de zesde keer.

Diemenaren lopen Vierdaagse

DIEMEN - Bas Veerhuis (67) uit Diemen voltooide vrijdag voor de zesde maal de Vierdaagse van Nijmegen. "Ik heb twee jaar geleden een keer overgeslagen omdat ik een nieuwe heup had gekregen. Mijn heup was versleten doordat ik altijd intensief aan sport heb gedaan."

Veerhuis kan terugkijken op een mooie loopbaan als voetballer. Hij speelde zes jaar in de jeugd van Ajax, onder meer met Johan Cruijff, en was daarna drie jaar contractspeler bij de toenmalige profclub Blauw Wit dat de thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion speelde. Daarna speelde hij lange tijd voor ZFC. Hij beëindigde zijn voetballoopbaan bij de veteranen van Blauw Wit. Nadat hij met voetballen was gestopt, ging hij hardlopen en wandelen.

"Ik heb vier dagen achter elkaar 40 kilometer gewandeld. Dat doe ik elk jaar. Die afstand van 40 kilometer ging mij ook dit jaar makkelijk af. Het was vooral vrijdag erg warm, maar ik had daar niet zoveel last van. Ik heb alleen gelopen, dat doe ik altijd. Maar als deelnemer aan de Vierdaagse van Nijmegen loop je eigenlijk nooit alleen, er doen zoveel mensen mee."

Net als in voorgaande jaren verbleef Bas Veerhuis in een hotel in Cuijk. "Ik ben elke ochtend om 03.30 uur opgestaan en daarna met een pendelbus naar de startplaats gereisd. Deelnemers konden om 05.00 en 06.00 uur starten. Ik kwam meestal rond 15.30 uur over de finish. Daarna was het altijd heel gezellig. Er werd muziek gedraaid, van onder anderen André Hazes. Ik drink zelf geen alcohol, maar heb erg genoten van het feest."

Bas Veerhuis, die vanaf 1988 in Diemen woont, is van plan om nog jaren door te gaan. "Dit was de 98e keer dat de Vierdaagse van Nijmegen werd gehouden. Ik ga ervan uit dat ik ook tijdens de 100e editie in 2016 meeloop. Ik hoop ook daarna nog mee te doen."

Inge Splinter (46) uit Diemen liep voor de negende keer mee. Net als in voorgaande jaren was een hotel in Beek-Ubbergen haar uitvalsbasis. Zij liep samen met de zwager van een collega.

"Ik heb vier dagen 40 kilometer gelopen. Het is goed gegaan, ondanks het feit dat het erg warm was." Als ervaren deelnemer was zij goed voorbereid op de hoge temperaturen. Zij droeg een petje, dronk tijdens het lopen veel water en laste af en toe een rustpauze in. "Nee, ik heb na afloop van de eerste drie dagen niet meegedaan aan het feest. Wij zijn meteen naar het hotel gegaan, hebben gegeten en zijn vroeg gaan slapen. Wij moesten elke dag heel vroeg op."

Inge Splinter viert volgend jaar een lustrum: zij doet dan voor de tiende keer mee aan de Vierdaagse van Nijmegen: "Wij hebben de kamers in het hotel al gereserveerd."

Bloemen voor Inge (rechts).
Vrijdag was er na afloop tijd voor een biertje.