Een doelpoging tijdens het voetbaltoernooi.
Een doelpoging tijdens het voetbaltoernooi. Foto: Trudy Kroese

Veel deelnemers voetbaltoernooi SWD

DIEMEN - Ongeveer 60 jongeren van 13 tot en met 18 jaar hebben woensdag meegedaan aan het voetbaltoernooi dat door Stichting Welzijn Diemen (SWD) werd georganiseerd. Het voetbaltoernooi was een initiatief van Rens Wit (28) en Mario Semmeleer. Zij zijn beiden sinds april jeugd- en jongerenwerker bij de SWD. Zij kregen hulp van een aantal actieve jongeren uit Diemen.

Rens en Mario organiseren activiteiten voor de jeugd (kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs) en jongeren van 13 tot en met 18 jaar. Het voetbaltoernooi vond plaats op de twee velden van handbalvereniging SV Zeeburg. Rens Wit: "Wij wilden het voetbaltoernooi aanvankelijk op het voetbalveld naast de kerk (Sint Petrus' Banden) houden, maar hebben later voor de velden van SV Zeeburg gekozen. Daar konden twee wedstrijden tegelijk worden gespeeld."

Jongeren konden zich via de Facebookpagina van Stichting Welzijn Diemen aanmelden voor het voetbaltoernooi. De respons was groot. "Er deden tien teams mee die uit vijf of zes spelers bestonden. Er deden veel jongeren uit Diemen mee, onder wie jongens die lid zijn van SV Diemen. Sommigen hadden ook vrienden meegenomen die niet in Diemen wonen. Mario en ik zijn blij met de opkomst en met de sfeer die rond het toernooi hing."

Toeschouwers konden genieten van mooie wedstrijden. De deelnemers toonden veel inzet en een aantal spelers bleek over veel technische vaardigheden te beschikken. Zo nu en dan werd de panna in de strijd geworpen. Een panna is de bal tussen de benen van de tegenstander spelen. Een geslaagde panna wordt gezien als een triomf, maar ook als een vernedering van de tegenstander. Het was zaak om op de been te blijven de stenen velden van SV Zeeburg. Zo nu en dan verloor een jonge voetballer zijn evenwicht en maakte hardhandig kennis met het stenen veld. Uiteraard werd er onmiddellijk opgestaan en verder gevoetbald. Straatvoetballers kunnen incasseren. Veel jongens droegen een shirt van Ajax, een enkeling het shirt van PSV. Een jonge voetballer droeg het geel-zwarte shirt van de Turkse topclub Fenerbahce. Jongens van teams die even niet hoefden te spelen, stonden langs de kant te kijken en moedigden de andere teams aan. De sfeer was gemoedelijk en gezellig. Rens Wit: "Ik was benieuwd hoe jongens die meedoen aan de ramadan zich zouden houden. Tijdens de wedstrijden was er niets van te merken: ook die jongens hadden veel energie."

Een van de jongens die Mario en Rens hielpen bij de organisatie was Samuel. Rens Wit: "Samuel wil graag dat Stichting Welzijn Diemen een air-hockeytafel plaatst in wijkcentrum 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Daar is hij vaak te vinden. Wij hebben een afspraak met Samuel gemaakt dat die tafel er komt op voorwaarde dat hij ons zou helpen bij de organisatie van het voetbaltoernooi. Samuel heeft geholpen tijdens de voorbereiding van het toernooi en heeft ook een aantal wedstrijden gefloten."

De reacties van de deelnemers waren enthousiast.

Sfeer tijdens toernooi op velden van SV Zeeburg ontspannen

"Veel jongens vroegen wanneer het volgende voetbaltoernooi plaatsvindt. Wij hopen dat er aan het einde van de zomer opnieuw een toernooi voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar wordt gehouden. Op korte termijn willen wij een sporttoernooi voor de jeugd van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs organiseren. Wij doen dit op een woensdagmiddag na afloop van de Kinderzomerspelen", aldus Rens Wit.