Afbeelding

De Nachtwacht in Diemen

Vroeger werden de politietaken verricht door een schout. Overdag kon deze rekenen op de waakzaamheid van de dorpsbewoners. 's Nachts was dat moeilijker als dieven en vagebonden in het donker op pad waren.

Om die reden werden in het begin van de 18e eeuw nachtwachten aangesteld. Bij toerbeurt dienden zes volwassen mannen als nachtwakers: twee in Diemen (het huidige Ouddiemen en Diemen-Noord), twee in Diemerbrug (het huidige Diemen-Centrum en Diemen-Zuid) en twee in het Buitengebied (Overdiemen en Stammerdijk). Zij moesten iedere nacht vier keer een ronde door hun gebuurte doen om 'toe te zien, of in 't oog lopende omstandigheden plaats hebben en of er geen vreemde persoonen bij de weg loopen'. Kwamen zij inderdaad een verdacht persoon tegen, dan was de instructie: "Wanneer dezulke geen voldoende berigt geven of andersints suspect (verdacht) zijn, dezelve moeten worden aangehouden en in verzekerde bewaring worden genomen tot aan den morgen".

Bij problemen rond de aanhouding kregen de wachten het advies flink lawaai te maken. Elke ingezetene van Diemen had de plicht de wacht onmiddellijk te hulp te schieten. De volgende ochtend, als het licht was, kwam de schout om nader onderzoek te doen.