Schrikken in het spookhuis.
Schrikken in het spookhuis. Foto: Trudy Kroese

De veiligheid van de kinderen staat voorop

DIEMEN - De Kinderzomerspelen worden dit jaar goed bezocht. De bezoekers kunnen vandaag en morgen en volgende week nog deelnemen aan het evenement dat in en rond Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen-Zuid wordt gehouden. De Kinderzomerspelen worden al jaren georganiseerd door Stichting Welzijn Diemen (SWD).

Het is een donderdagochtend. In de hal van het sportcentrum ontvangen algemeen coördinator Danny Post en diverse begeleiders de kinderen, van wie er veel door hun ouders naar het sportcentrum zijn gebracht. Kinderen die over een weekkaart beschikken kunnen doorlopen, kinderen die een dagkaart willen kopen rekenen contant af. Marilse en Jacqueline, beiden inwoonster van het centrum van Diemen, hebben net hun zonen afgezet bij het sportcentrum. De zoon van Marilse is acht jaar en dit jaar voor het eerst aanwezig tijdens de Kinderzomerspelen. "Mijn zoon vindt het hier erg leuk, ook het zwemmen op de dinsdag- en donderdagochtenden. Ja, hij kan goed zwemmen; hij heeft twee zwemdiploma's. Jacqueline vertelt dat ook haar zoon zich uitstekend vermaakt. De negenjarige jongen is eveneens een zwemliefhebber. De Kinderzomerspelen zijn goed georganiseerd en de kinderen vermaken zich. Mijn zoon komt hier veel vriendjes uit de buurt tegen."

De kinderen gaan deze ochtend zwemmen. Danny Post en de andere begeleiders informeren bij de ouders of de kinderen zelf of zij over een zwemdiploma beschikken. Kinderen die niet kunnen zwemmen krijgen een stempel op hun arm. Maar een zwemdiploma of niet, alle kinderen moeten bewijzen dat zij over voldoende zwemvaardigheid beschikken. Een badmeester van het sportcentrum laat alle aanwezige kinderen in het ondiepe bad een stuk zwemmen. Kinderen die inderdaad goed genoeg kunnen zwemmen, mogen daarna naar het diepe bad en kunnen meedoen aan de spelletjes en later vrij zwemmen. Een klein aantal kinderen zal zich deze ochtend in het ondiepe bad moeten vermaken.

Danny Post krijgt dit jaar steun van drie andere coördinatoren: Elwin Lindeman (Theater), Yentl Molenaar (Creatief) en zijn zoon Mitchell Post (Sport en Spel). Daarnaast is er een groot aantal begeleiders aanwezig, van wie er velen al lange tijd meedraaien. Diverse begeleiders gingen vroeger zelf als kind naar de Kinderzomerspelen.

In het diepe bad worden vijf spelvormen gehouden, waaronder waterpolo, sla de bal en een spel waarbij de kinderen over matten die in het water zijn gelegd moeten proberen om de overkant te bereiken. De kinderen zijn verdeeld over tien groepen, waarvan er steeds twee aan een van de vijf spellen deelnemen. Na verloop van tijd schuiven zij een stukje op in het water en kunnen zij beginnen aan een ander spel. Uiteraard staat de veiligheid voorop. Langs de kant van het water staan vele begeleiders die de kinderen geen moment uit het oog verliezen. Zij moedigen de kinderen aan en helpen hen zo nu en dan uit het water. Twee badmeesters van het sportcentrum hebben zich op strategische plekken langs het diepe bad opgesteld en verliezen de kinderen geen moment uit het oog. Zij dragen de eindverantwoordelijkheid voor de veiligheid in en rond het zwembad. Het ondiepe bad is via een scherm gescheiden van het diepe bad. De kinderen die in het ondiepe bad onder toezicht spelen kunnen dus niet naar het diepe bad gaan.

Danny Post is tevreden over de opkomst. Het initiatief van de gemeente om kinderen van ouders die rond moeten komen van een bijstandsuitkering een gratis weekkaart te geven en hen de kans te bieden om deel te nemen aan een van de twee uitstapjes heeft zeker een positief effect op het aantal bezoekers. De volgorde van de uitstapjes is veranderd. De eerste woensdag zouden de kinderen naar Linnaeushof in Bennebroek gaan, gisteren naar KidZcity. Danny Post: "Linnaeushof is een attractie in de open lucht, KidZcity is overdekt. Ik heb vorige week dinsdagmiddag via internet op Buienradar gekeken en toen bleek dat het woensdag lang ging regenen hebben we besloten om niet naar Linnaeushof te gaan, maar naar KidZcity. Ik heb ons bij Linnaeushof afgemeld en KidZcity laten weten dat wij woensdag langs zouden komen. Dat was gelukkig geen probleem. De ouders heb ik woensdagochtend geïnformeerd. Zij konden onze beslissing begrijpen."

Rond twaalf uur zijn de kinderen uitgezwommen. Zij gaan met een aantal begeleiders lunchen op de speelplaats achter het sportcentrum. Danny Post laat weten dat de kinderen die middag heerlijk buiten kunnen spelen. Dat biedt de begeleiders de kans om in de grote sporthal het spookhuis in te richten en uitvoerig te testen. Ook dit jaar zijn Danny en Daniëlle Mica van de partij tijdens de grote spelen. Het spookhuis is elk jaar een van de meest populaire attracties tijdens de Kinderzomerspelen.

Dit geldt ook voor de playbackshow waarmee de Kinderzomerspelen traditioneel worden afgesloten. De playbackshow vindt dit jaar plaats op vrijdagmiddag 25 juli van 13.00 tot 15.30 uur. Ook dit jaar zullen de deelnemende artiesten zich grondig voorbereiden. Ouders, andere familieleden en vrienden en bekenden van de kinderen die aan de Kinderzomerspelen deelnemen zijn die middag van harte welkom.

Elke dinsdag- en donderdagochtend zwemmen.
Kinderen lunchen buiten.