Politie waarschuwt met tekst op trottoir voor inbrekers.
Politie waarschuwt met tekst op trottoir voor inbrekers. Foto: Trudy Kroese

'Maak het woninginbrekers moeilijk'

DIEMEN - Veel inwoners van Diemen zijn onlangs op vakantie gegaan of pakken op korte termijn hun koffers. De vakantieperiode is voor inbrekers een uitgelezen moment om toe te slaan, omdat veel woningen tijdelijk niet worden bewoond.

Het is voor bewoners belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en hierdoor de kans op inbraak in de woning zo klein mogelijk te maken. Marco Verduin, woordvoerder van de politie in Diemen: "Een doorsnee-inbreker kijkt altijd waar zijn kansen liggen. Hij kijkt dus of een de bewoners thuis zijn of langere tijd afwezig zijn. Het is belangrijk om de post goed te laten verwerken. Het beste is als een buurman of buurvrouw elke dag de brievenbus leegt en de post uit het zicht in de woning legt. Als er een stapel post op een plek ligt die van buiten zichtbaar is, levert dit de inbreker belangrijke informatie op."

Hij wijst erop dat het van groot belang is dat mensen voordat zij op vakantie gaan hun buren informeren. En als de verhoudingen goed zijn kunnen buren elkaars woning in de gaten houden en zaken regelen zoals het opruimen van de post en het aan doen van verlichting en die later weer uit doen. Dit voorkomt dat inbrekers de conclusie trekken dat een woning langere tijd niet bewoond is. Steeds meer mensen zijn actief op sociale media als Facebook en Twitter. Met name gebruikers van Facebook gaan nogal eens gemakzuchtig om met de informatie die zij prijs geven. Zij laten via Facebook weten wanneer zij op vakantie gaan of plaatsen vlak na aankomst op de vakantiebestemming een foto, vaak nog met de toevoeging hoe lang zij op hun vakantieadres zullen verblijven. "Je moet er heel goed op letten wat je op Facebook plaatst. Het is belangrijk om informatie af te schermen en het is nooit verstandig om via Facebook te laten weten wanneer je op vakantie gaat, of aan te geven dat je op vakantie bent. Je weet nooit wie die informatie te zien krijgt."

De politie houdt ook dit jaar weer een vakantieproject. Inwoners van Diemen kunnen op het politiebureau een kaart ophalen waarop aangegeven kan worden wanneer zij met vakantie gaan. De politie besteedt tijdens de surveillance extra aandacht aan de woningen waarvan bekend is dat de bewoners op vakantie zijn. Op de kaart geven mensen eveneens de gegevens op van een of meerdere contactpersonen die door hulpdiensten kunnen worden benaderd in het geval van inbraak of andere calamiteiten, zoals wateroverlast. Het project Samen Veilig Diemen, waarbij de gemeente, politie, brandweer en GGD samenwerken, werpt ook vruchten af. De bijeenkomsten voor bewoners in de diverse wijken zijn druk bezocht en de politie heeft samen met duidelijk herkenbare vrijwilligers de buitenkant van diverse woningen onderzocht op inbraakgevoeligheid. In de loop van dit jaar worden nog meer woningen bezocht. Bewoners krijgen vervolgens informatie over de beoordeling van hun woning en kunnen hier hun voordeel mee doen. Verduin: "De samenwerking met de vrijwilligers gaat erg goed, Wij hopen dat een aantal vrijwilligers ook na afronding van het project actief kan blijven als extra ogen en oren van de politie. Indien bewoners geïnteresseerd zijn om ook actief bij te dragen aan een veiligere en leefbaardere omgeving, worden zij verzocht zich per e-mail via oov@diemen.nl o.v.v. vrijwilliger aan te melden als vrijwilliger bij de politie en/of gemeente. Zij dienen er rekening mee te houden dat er pas na 10 augustus contact wordt opgenomen in verband met de vakantieperiode."