Plan voor camera's in Bergwijkpark

DIEMEN - De gemeente werkt aan een plan om een cameranetwerk in Bergwijkpark aan te leggen. Voorwaarde is echter wel dat het bedrijfsleven een bijdrage van minimaal 150.000 euro beschikbaar stelt. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over dit voorstel van B en W.

Het plan voor cameratoezicht is het gevolg van een wens van het bedrijfsleven op Bergwijkpark en de wens van de gemeente om kosten te besparen. De camera's zouden in de plaats moeten komen van de huidige inzet van werknemers van een particulier beveiligingsbedrijf. De gemeenteraad heeft vorig jaar het budget voor beveiliging van dit in Diemen-Zuid gelegen gebied teruggebracht tot 30.000 euro per jaar.

De gemeente onderzoekt nu of de ondernemers op Bergwijkpark een financiële bijdrage willen leveren voor cameratoezicht. Het college van B en W heeft inmiddels vastgesteld dat cameratoezicht technisch en juridisch haalbaar is indien uitgegaan wordt van een vast cameranetwerk en aansluiting wordt gezocht bij de Centrale Camera Toezichtruimte (CCTR) in Amsterdam. Dat is de uitkijkruimte van de gemeente Amsterdam, met toezicht van de politie en een directe link met de meldkamer van de politie.
Het college van B en W stelt de gemeenteraad dan ook voor om in te stemmen met de aanleg van een cameranetwerk onder voorbehoud van financiële medewerking van het bedrijfsleven van minimaal 150.000 euro en de financiële consequenties voor de gemeente te betrekken bij de behandeling van de begroting voor 2015.

Sinds 2003 huurt de gemeente voor het gebied Bergwijkpark een beveiligingsbedrijf in om de criminaliteit terug te dringen. Die preventie heeft een positief effect gehad, maar is zeer kostbaar. In het gebied zijn verder veel nieuwe ontwikkelingen gaande met de komst van de Campus Diemen Zuid en de plannen om een deel van het kantorengebied om te vormen tot een woonwijk. Op de campus is zeven dagen per week 24 uur per dag beveiliging. Daarnaast heeft de politie van het wijkteam Diemen een politiepost op de campus.