Nog één muur was alles wat maandagmorgen restte.
Nog één muur was alles wat maandagmorgen restte. Foto: Trudy Kroese

HKD betreurt sloop van
'De Kleine Rietschuur'

DIEMEN - De Kleine Rietschuur die naast de werkboerderij (De Grote Rietschuur) van Pantar op Kriekenoord stond, is weg. Het gebouw werd afgelopen week in opdracht van de eigenaar, de gemeente Diemen, gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van brede school De Kersenboom.

Maandag ging het laatste stukje muur om. De Historische Kring Diemen (HKD) betreurt de sloop. De vereniging had graag gezien dat beide gebouwen, in 1952 gebouwd naar een ontwerp van architect Frank van Klingeren, als monument waren aangemerkt en zo beschermd tegen verval en sloop.

"De twee gebouwen waren een bouwkundig geheel en een praktisch voorbeeld van de opbouwarchitectuur uit de jaren 50. Van Klingeren is ook de architect van de Meerpaal in Dronten", vertelt voorzitter John Cuijpers van de HKD. "Helaas is het niet gelukt om beide gebouwen te beschermen. Doodzonde dat zoiets verdwijnt. Diemen is niet zuinig op zijn bijzondere gebouwen."
Volgens de gemeente Diemen was de Kleine Rietschuur bouwkundig in slechte staat. "Er zaten verder ook geen voorzieningen in", meldt een woordvoerder. "Ook de verouderde kantoorpanden even verderop staan op de nominatie om gesloopt te worden. Dat is nodig voor de nieuwbouw van De Kersenboom." Na de zomer gaan de betrokkenen in die school aan de slag om plannen te maken voor de nieuwbouw.

De HKD houdt vanaf nu de Grote Rietschuur scherp in de gaten. Dat pand is van Pantar, die er kantoren in ondergebracht heeft. "In de hal van De Grote Rietschuur is ook nog eens een bijzondere muurschildering aanwezig van Pierre van Soest, een kunstenaar die vaak in een adem wordt genoemd met Karel Appel en Willem de Kooning", aldus Wiard Krook, die al vaker pleitte voor een monumentenstatus voor gebouwen en kunstwerk.