Maxis naar rechter voor open Nuonweg

DIEMEN - De eigenaar van winkelcentrum Maxis, Hypermarkten Holland BV, heeft de rechter om een voorlopige voorziening gevraagd om de Nuonweg open te houden. Het kort geding dient op 24 juli, een dag voordat het verkeersbesluit van kracht moet worden.

Op 25 juli gaat de Fortdiemerdamweg over de Uyllanderbrug (Oostelijke Ontsluiting IJburg, OOIJ) open en de Overdiemerweg over het Nuonterrein (Nuonweg) dicht. "Wij willen nadrukkelijk niet de openstelling van de OOIJ tegenhouden, het gaat uitsluitend om het intrekken van de verkeersmaatregelen waardoor een deel van de Overdiemerweg gesloten wordt", aldus Jeroen Heuving, advocaat van Hypermarkten. "Wij vinden dat de gemeente Diemen de belangen van Maxis niet voldoende heeft meegewogen. We willen dat onderzocht wordt of de Nuonweg met relatief beperkte middelen opengehouden kan worden. Waarom is gaandeweg het proces niet onderzocht of het haalbaar was om de Nuonweg open te houden, dat is de kern."

De OOIJ openstellen én de Nuonweg openhouden, kan volgens de gemeente Diemen niet. Het nieuwe Amsterdamse college van B en W vindt dat de Nuonweg open moet blijven. Toch moet de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg na een gesprek met wethouder Lex Scholten van Diemen concluderen dat dat niet kan. "Helaas is, gelet op de uitkomsten van het gesprek met Diemen, de conclusie dat met de openstelling van de OOIJ, de Overdiemerweg onvermijdelijk (in ieder geval tijdelijk) wordt afgesloten", schrijft Van der Burg in een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad. Na de zomer komt hij terug bij de gemeenteraad met een notitie onder welke randvoorwaarden de Overdiemerweg op termijn eventueel weer opengesteld zou kunnen worden, schrijft hij.

Het kort geding tegen het verkeersbesluit wordt op 24 juli behandeld. Volgens advocaat Heuving op tijd om het verkeersbesluit nog op te schorten als de rechter in het voordeel van Maxis beslist. De gemeente Diemen maakt zich geen zorgen. "Het College van B en W vindt dat de besluitvorming over het verkeersbesluit zorgvuldig is gedaan. Wij zien de procedure over de voorlopige voorziening met vertrouwen tegemoet", aldus een woordvoerder van de gemeente.