Arie van 't Hoog (SWD) en een oud-bestuurslid van 't Kloddertje kwamen op het eindfeest langs om Anja en Ria gedag te zeggen.
Arie van 't Hoog (SWD) en een oud-bestuurslid van 't Kloddertje kwamen op het eindfeest langs om Anja en Ria gedag te zeggen.

Na 24 jaar afscheid
van 't Kloddertje

DIEMEN - Na 24 jaar is peuterspeelzaal 't Kloddertje in Diemen-Noord verleden tijd. Na de zomervakantie gaat de peuterspeelzaal verder in de nieuwe brede school onder de nieuwe naam Noorderbreedte.

Peuterleidster Ria Zwanenburg richtte 't Kloddertje op in 1990. Tussen de verhuisdozen vol speelgoed vertelt zij over 24 jaar 't Kloddertje. De laatste zeven jaar leidde zij de drie groepen samen met Anja Roest en Nicolien Toonen. Op de deur naar de gang hebben de kinderen bij het afscheidsfeest hun handjes met verf op de deur gezet en de leidsters ook. "Zo laten we toch iets van ons achter hier."

Waarom richtte je de peuterspeelzaal op in Diemen-Noord?
"Ik heb de Pedagogische Academie gedaan en een aantal jaar in Amsterdam als kleuterjuf gewerkt en daar ook een peuterspeelzaal opgericht. Wij woonden inmiddels in Diemen en ik had zelf een zoontje van drie dat al heel lang op de wachtlijst stond voor een plekje op de peuterspeelzaal. In 1990 werd er een ouderwerkgroep gevormd om een peuterspeelzaal voor Diemen-Noord op te richten. Hierin zat ik als ouder. Van het een kwam het ander en ik werd als leidster aangesteld. We begonnen in de Prinses Marijkestraat en bleven daar een jaar tot dit gebouw van basisschool 't Palet klaar was."

Die naam, 't Kloddertje die moet je toch even uitleggen.
'" 't Kloddertje is eigenlijk een kloddertje verf, dat van het (schilder)palet is afgevallen. Omdat we bij basisschool 't Palet zouden komen, hebben we die naam gekozen."

Je verhuist niet mee naar de Noorderbreedte, maar gaat samen met Anja naar De vier Heemskinderen. Ashok Egtberts komt naar Diemen-Noord. Een grote verandering.
"Het gevolg van een reorganisatie binnen Stichting Welzijn Diemen waar 't Kloddertje inmiddels onder valt. Ik had graag de 25 jaar volgemaakt op 't Kloddertje, maar ik heb me erbij neergelegd. Dit gebouw wordt gesloopt, de naam verdwijnt, dat maakt het afscheid wel iets makkelijker. Ik zal de kinderen en de ouders wel heel erg missen. Voor de kinderen zal het heel anders worden, gelukkig zit de lange zomervakantie ertussen. Wat we ook zullen missen, is om kinderen die bij ons hebben gezeten in de school weer tegen te komen. Maar wij gaan er voor om het in de Vier Heemskinderen weer net zo leuk te maken. Wij hebben een vaste structuur, dat geeft de kinderen houvast. Er is natuurlijk veel veranderd in de loop der jaren, maar kinderen mogen bij ons nog steeds veel spelen, dat is zo belangrijk. Ik heb er al een paar keer meegewerkt en de kinderen en ouders zijn ook daar heel leuk."

Wat ga je je het meest herinneren van de tijd hier?
"Kijk, deze stapel plakboeken: dat is 24 jaar 't Kloddertje. Hier een krantenknipsel van 31 mei 1990: 'Er komt een peuterspeelzaal in Diemen-Noord' staat erboven. Op deze foto waren we met een groep ouders aan het schilderen in de Prinses Marijkestraat om de eerste groep te kunnen starten. Hier die allereerste groep met ook mijn zoon Jorit. Mijn dochter Rianna heeft ook bij me in de groep gezeten. Ik had regelmatig kinderen van beroemde voetballers in de groep, Daley Blind heeft bijvoorbeeld bij mij gezeten, maar zijn twee zussen ook. Proftennisser Colin van Beem trouwens ook. Ik kom dagelijks mensen tegen die bij mij op de peuterspeelzaal hebben gezeten, soms al met eigen kinderen. Dat is zo leuk. "

'We gaan het bij de Vier Heemskinderen weer net zo leuk maken'