Klamme Handjes ruilt het festivalterrein in Amsterdam in voor het Diemerbos.
Klamme Handjes ruilt het festivalterrein in Amsterdam in voor het Diemerbos. Foto: Stefan Rekers

Deze zomer festivals in Diemerbos

DIEMEN - De eerste editie van het festival Wild und Frei wordt 2 en 3 augustus gehouden in het Diemerbos, een locatie die volgens organisator Tjeerd Doornbos veel aantrekkingskracht bezit. Dat is ook de organisatie van Klamme Handjes en van Vunzige Deuntjes opgevallen, zij kiezen ervoor om het Diemerbos op 26 juli en 27 juli om te toveren tot een festivalterrein.

Organisator van Klamme Handjes Jelle Verweij vertelt over de keuze voor de nieuwe locatie: "De eerste editie vorig jaar in Amsterdam raakte uitverkocht. Voor de tweede editie zochten wij naar een unieke locatie, die past bij Klamme Handjes. Wij proberen een festival neer te zetten met veel saamhorigheid. Bezoekers moeten het gevoel hebben dat ze er hun nieuwe beste vrienden kunnen ontmoeten."

Klamme Handjes organiseert al meer dan twee jaar feesten. Bij elke beslissing wordt volgens Verweij rekening gehouden met de bezoeker. Dat het bos volgens hem een vrij gevoel geeft, past dus goed bij de sfeer die er tijdens het festival hangt. "Vooral het water waaraan het festival gegeven wordt, zorgt voor een vrij gevoel. Daarnaast kunnen we de productie zelf in handen houden, iets wat we erg belangrijk vinden" aldus Verweij. De ruimtelijkheid van het Diemerbos zorgt tevens voor meer mogelijkheden voor Klamme Handjes. "De vorige editie trok 1500 bezoekers en wij wilden dit verhogen naar 2000. Toen beseften we dat we meer kunnen met deze locatie. Er is nu gekozen om drie stages neer te zetten en er is plek voor 3000 man."

Het grootste podium, de mainstage, is van Klamme Handjes zelf. Hier wordt vooral elektronische muziek gedraaid. Het tweede stage is dit jaar nieuw en is van de organisatie Zwarte Koffie. Hier wordt voornamelijk soul en punk gedraaid, met een groovy sound. Daarnaast is er ook nog een derde stage, het Huize Tech Café. Verweij: "Hier kan zowel gedanst als ontspannen worden. De organisatie hiervan probeert altijd locaties te creëren die voor de huiskamer van je oma door kunnen gaan. Er zullen ook zitzakken aanwezig zijn, waarop bezoekers heerlijk onderuit kunnen zakken."

Organisator Tjeerd Doornbos van Wild und Frei vindt het feit dat het bos vrij jong is nog een voordeel. "Er zijn al veel kaarten verkocht, de gemiddelde bezoekersleeftijd ligt rond de 28 jaar. Deze doelgroep heeft al veel festivals bezocht en is op zoek naar iets nieuws. Dat willen wij ze bieden met Wild und Frei Festival." Doornbos benadrukt net als Verweij de vrijheid van het Diemerbos. "Het is een mooie locatie, vooral het water geeft een vrij gevoel. Tegenwoordig worden festivals overal gehouden, zoals op voetbalvelden in Amsterdam. Een festival hoort naar mijn mening gewoon in een bos, daarom is het Diemerbos een goede basis voor een hopelijk succesvolle eerste editie."

Het festival belooft met goede muziek, sfeer, circus, alcohol en andere rariteiten een creatieve mix te worden. Belangrijk is dat het publiek onderdeel is van het festival. Doornbos: "Wild und Frei festival is erg divers. Verschillende organisaties hebben een stage tot hun beschikking, zoals Wilde Renate uit Berlijn. Beide dagen zijn er vijf stages met elk een eigen identiteit. De mainstage is gedecoreerd als een freakshow, iets wat het festival wordt voor de bezoekers. De locatie is goed en de muzikale kwaliteit hoog, maar vooral de kracht van de organisatie zorgt ervoor dat wij niet onderdoen voor andere festivals."

De kracht van de locatie en de hoge muzikale kwaliteit zorgen voor een succesvolle editie