De  Schoolstraat in de jaren vijftig. Rechts de voormalige Sint-Petrusschool en daarachter de Bethlehemkerk. Links de luifel van café Mell.
De Schoolstraat in de jaren vijftig. Rechts de voormalige Sint-Petrusschool en daarachter de Bethlehemkerk. Links de luifel van café Mell. Foto: HKD

De jarige Schoolstraat uitvoerig in beeld gebracht

'Diemen, Schoolstraat'. Voor veel Diemenaren en forenzen een vertrouwd geluid door De Stem van Lijn 9. Toch valt bij de halte de zijstraat van de Hartveldseweg niet meteen op. Het beeld daar wordt bepaald door het kerkpleintje met het Heilig Hartbeeld en de Sint-Petruskerk, de vrolijke bloemenkiosk van Rick en de gezellige haringstal van Johan. Onopvallend opent zich op de hoek van oercafé Mell dan de Schoolstraat. Het nieuwe nummer van de Historische Kring Diemen gaat uitgebreid in op de vele facetten van deze onopvallende straat en vertelt de vele petits histoires van gewone mensen in een gewone straat. Dus geen Cruyff Court schuin tegenover Café Mell, maar een veelgebruikt veldje waarvoor het voorstel ligt met de naam Van Poecke-veldje. Gewoon, een trapveldje genoemd naar een ex-bewoner.

door Taco ten Dam

Het is een van de vermakelijke verhalen over de Schoolstraat die bewoner Ronald van Gelder heeft geschreven voor het nieuwe nummer. Al heel lang koesterde Ronald de wens om alle verhalen van en intensieve correspondentie met (ex-)Schoolstraatbewoners vast te leggen. Van dit nieuwe nummer met maar liefst 40 rijk geïllustreerde pagina's in kleur nam Ronald het leeuwendeel voor zijn rekening. Vertrouwde Schoolstraatnamen zoals Henk van Poecke, Jasper van der Linde, Ed Plasschaert, Daniëlle Bicker, Ernst en Cocky Kolumbis, Yvonne Keesje, de familie Busker, Joop de Mol en nog veel meer, komen terug in de verhalen. Veel nostalgie, veel dierbare herinneringen, maar ook schokkende en droevige gebeurtenissen: heel veel kleine geschiedenis in de context van het wereldgebeuren. Jonge gezinnen met idealen. Socialisten, liberalen, katholieken, gereformeerden en hervormden. Een school, een kerk, een kroeg. De oorlog met NSB'ers en ondergedoken joden. En Duitse soldaten in de straat die joden wegvoeren. Ziekte, ongelukken en de dood. Voetballende kinderen op het schoolplein.

De Schoolstraat bestaat 90 jaar. De naamgever van de straat is er niet meer. Aan het begin van de straat stond tot 1991 het gebouw van de Sint-Petrusschool die in 1924 haar deuren opende. Voordat de school daar kwam, heette de straat de Bickerstraat. De gemeente besloot toen de in aanbouw zijnde straat tegenover de huidige Diemerbrug de naam Burgemeester Bickerstraat te geven en de straat waar de school stond Schoolstraat te noemen. Gastschrijver Martin Kruijswijk merkt in een helder en compact geschreven artikel over De Ontmoeting (de ex-Bethlehemkerk) op dat de Schoolstraat anders waarschijnlijk de naam Kerkstraat had gekregen, ware het niet dat de school er eerder stond dan de kerk.

Van de vaste redactie laat Jaap Haag zien hoe de architectuur van een 'gewone' straat toch getypeerd kan worden met een bepaalde stijl met invloeden van buitenaf. Amsterdamse school, Art Nouveau, Delftse School en expressionisme zijn of waren in meer of mindere mate herkenbaar in de Schoolstraat. In een vervolgonderzoek naar de geschiedenis van het Lunapark dat zich begin jaren 30 in de Jan Bertsstraat bevond, kregen Ellen van Meurs en Will Bulterman aansprekende nieuwe feiten boven water. Gastschrijfster Nicole Wintgens interviewde ex-bewoner Joop de Mol, Alfons Ruitenbeek putte uit zijn persoonlijk archief met verhalen over het bestuur van de Petrusschool en Taco ten Dam reconstrueerde de beginperiode van schoolmeester Henk van Poecke. Wiard Krook tekende voor de fotobewerkingen en overzichtelijke lay-out.

Het tijdschrift is te koop bij Boekhandel Bruna. Prijs € 9,95.

De Sint-Petrusschool, Schoolstraat nummer 2. Het gebouw is van 1924 en werd in 1991 gesloopt
Klassenfoto eind jaren vijftig met Henk van Poecke.
Fré Cohen, de beroemde Amsterdamse graficus, maakte deze pentekening van Schoolstraatbewoner Karel Kolumbis. Fré Cohen zat in de oorlog o.a. in Diemen ondergedoken.
Henk van Poecke in 1981 bij de deur van het nieuwe schoolgebouw aan de Ouddiemerlaan.