De vluchtdeur mocht even open.
De vluchtdeur mocht even open. Foto: Trudy Kroese

1 kilometer aan kokosschermen houdt het treinlawaai tegen

DIEMEN - Met het weghalen van de Diemense vlag voor een vluchtdeur werden dinsdag de geluidsschermen langs het spoor officieel opgeleverd.

Wethouder Ruud Grondel van Milieu deed dit samen met Kees de Vries, regiodirecteur van ProRail. De vluchtdeur ging daarna heel even van het slot om de wethouder een kijkje te gunnen aan de andere kant van de schermen. "Ik ben op meer plekken wethouder van Milieu geweest en laat een spoor van geluidsschermen achter", vertelde Grondel. Hij wilde maar aangeven hoe belangrijk het is om de overlast van geluid te beperken voor omwonenden, ook al vragen sommigen zich af of dat nou wel nodig is en niet lelijk wordt. Over smaak valt te twisten, maar met de kokosschermen waarvoor het college van B en W heeft gekozen, is het treinlawaai voor 90% van de woningen langs het spoor beduidend afgenomen. Daarvoor hebben veel bomen moeten wijken, iets waar Grondel naar eigen zeggen wel van geschrokken was, maar er komt ook weer veel groen voor terug, zo beloofde hij.
Wachtlijst
Vanaf 2000 stond Diemen op de landelijke wachtlijst voor geluidsschermen. Na het groene licht in 2010 duurde het nog tot begin dit jaar voor het werk ook echt kon beginnen.
Dat werk zelf nam beduidend minder tijd in beslag: in zes maanden tijd is een kilometer aan geluidsschermen aangelegd door aannemer Heijmans in opdracht van ProRail.

Spoorwegovergang
Regiodirecteur De Vries van ProRail kijkt alweer uit naar de volgende klus in Diemen: de ondertunneling van de spoorwegovergang in Diemen Centrum. Samen met wethouder Lex Scholten maakt hij zich hiervoor sterk zodat de spoorwegovergang veel veiliger wordt.

Als alles volgens plan verloopt, zou dat project in 2017 of 2018 moeten kunnen worden afgerond.