Reconstructie Buytenstee begint
volgende week in Steenen Kamer

DIEMEN - Volgende week wordt eindelijk gestart met de grootschalige opknapbeurt van de wijk Buytenstee. Niet pas na de bouwvak, zoals de bewoners kort geleden nog in een brief meegedeeld kregen, maar al op 7 juli, en de hele zomer wordt er doorgewerkt.

Dat meldde wethouder Jeroen Klaasse de gemeenteraad donderdag na vragen van de fractie van Leefbaar Diemen (LD). "De bomen zijn in mei al gerooid, er staat een bouwkeet, maar daarna is er geen activiteit meer geweest", vertelde Maurits Rietveld van LD. "Volgens de brief aan de bewoners is het werk nu uitgesteld tot na de bouwvak. De bewoners hadden dus drie maanden langer van het groen in de wijk kunnen genieten. Waarom is er geen goede communicatie naar de bewoners? Niemand weet wat er aan de hand is. Dit kun je burgers niet aandoen en dit proces is al zo moeizaam gegaan." Rietveld doelt met die laatste opmerking over de stroom van protesten die op gang kwam toen de gemeente de plannen voor de reconstructie van de wijk presenteerde. Naar aanleiding daarvan werd een inloopavond georganiseerd en mochten de bewoners kiezen uit verschillende varianten voor de inrichting van de straten. Aan de hand daarvan zijn de oorspronkelijke plannen gewijzigd.

Geen schoonheidsprijs
"Dit project verdient geen schoonheidsprijs qua communicatie", erkende Klaasse. "De brief over de aanvang van de werkzaamheden na de zomer had niet verstuurd moeten worden. Inmiddels is er een nieuwe projectleider aangetrokken."

Dat de bomen al gekapt zijn, kon volgens Klaasse niet anders. "De bomen moesten voor het broedseizoen gekapt zijn, dat is minder schadelijk voor de vogels die anders al nestjes hadden gemaakt in de bomen. De werkzaamheden zullen op 7 juli starten en doorgaan tijdens de bouwvak, juist om de vertraging van de reconstructie niet verder te laten oplopen. De gemeente is echt van plan dit project vlot te trekken." De start van de werkzaamheden was voor eind april voorzien, er moet dus een vertraging van ruim twee maanden worden ingelopen.

Maandag 7 juli moet het werk in Steenen Kamer beginnen. Daarna is Vergulden Wagen aan de beurt.