Afbeelding

Koloniale waren

Toen Diemen nog Diemerbrug heette, was de kruising Hartveldseweg/Muiderstraatweg en Ouddiemerlaan/Ouderkerkerlaan het middelpunt van de gemeente. De verkeerssituatie was in die tijd nog overzichtelijk, want de brug over de Keulsche Vaart verbond toen rechtstreeks de Ouddiemerlaan met de Ouderkerkerlaan.
Op de hoek van de Hartveldseweg en de Ouddiemerlaan, we zouden het nu een 'A-locatie' noemen, was tot 1925 de kruidenierswinkel van Chris Kok gevestigd. Hij verkocht hier met name 'koloniale waren'. Kok was een echte zakenman. Het geld dat hij verdiende in zijn winkel belegde hij meteen in onroerend goed. In 1899 kocht hij de panden Hartveldseweg 6 en 8. In 1912 bezat hij het hele woon- en winkelblok met de markante dubbele trapgevel. De winkels verhuurde hij onder andere aan schoenmaker A.J. Cocu, de tabaks-, sigaren- en sigarettenwinkelier Jan Goedhart en rijwielhandelaar C. Peerenboom.
Samen met zijn zwager Jan Goedhart (1851-1926) liet Chris Kok in eigen beheer enkele series prentbriefkaarten van Diemen maken, zowel zwart-wit als ingekleurd. Deze prentbriefkaarten, die nog steeds worden verzameld, waren niet alleen in hun winkels te koop, maar vrijwel zeker ook bij hun overbuurman Ben Vervetjes van het gelijknamige café.