Belangstellenden horen hoe de verkoop tot stand is gekomen.
Belangstellenden horen hoe de verkoop tot stand is gekomen. Foto: Trudy Kroese

'Verkoop aan Stichting Stadsherstel was de beste optie'

DIEMEN - Tijdens een bijeenkomst in de Sint Petrus' Bandenkerk vertelde Hanneke van Wel-Karbet, vice-voorzitter van het parochiebestuur, over het traject dat heeft geleid tot het besluit om de pastorie aan de Stichting Stadsherstel te verkopen.

"Met een denktank, waarin onder anderen burgemeester Koopmanschap, ondernemer Joop Saan, politicus en parochiaan Harry van Bommel vertegenwoordigd waren, hebben we een aantal opties bedacht om de pastorie voor de ondergang te behoeden. Verkoop aan Stadsherstel bleek de beste optie." Van Wel oogstte applaus en complimenten uit de zaal.

Wat de kerk met de opbrengst van de verkoop gaat doen, is nog niet bekend. Wellicht kan het bedrag worden vastgezet om in de toekomst te gebruiken voor het onderhoud en restauratie van de kerk. Het restauratiefonds, met alle activiteiten om geld in te zamelen, blijft ook gewoon bestaan.

"Er is een last van ons af gevallen met de verkoop", aldus Van Wel. "De financiƫle zorg om de pastorie, daar zijn we vanaf. Het is een win-winsituatie: Stadsherstel kan het pand restaureren en behouden en wij mogen een deel blijven gebruiken als pastorie."

Een van de vragen uit de zaal was of het torentje van de pastorie wellicht weer in ere wordt hersteld en weer klokkentoren kan worden. Het klokje zou zich op dit moment in zorgcentrum De Diem bevinden, maar het parochiebestuur heeft de directie van De Diem al laten weten zich te beraden over de toekomst van het klokje.

Een andere vraag uit de zaal: Heeft het parochiebestuur invloed op wie er in de toekomst in de pastorie mag gaan wonen? Hebben parochianen misschien voorrang? "Daar zijn geen afspraken over gemaakt", meldde Van Wel. Dus iedereen kan in principe over twee jaar in de pastorie wonen.