Rutger van Krimpen: 'Iedereen heeft waarde op de arbeidsmarkt.'
Rutger van Krimpen: 'Iedereen heeft waarde op de arbeidsmarkt.' Foto: George van Voorden

'Pantar: steeds meer gewoon bedrijf met bijzondere mensen'

DIEMEN - Op Kriekenoord, inmiddels een beetje verstopt achter de woningen van Plantage De Sniep, is het hoofdkantoor van Pantar gevestigd. Een enorm complex, waar ook veel mensen werken in de eigen wasserij en productiehallen.

Bij Pantar werken ongeveer 3500 mensen met een arbeidsbeperking, niet alleen hier in Diemen, maar in de hele regio. Het zijn mensen die niet zonder begeleiding of aanpassing aan de slag kunnen. Dat kan zijn omdat ze een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking hebben, of problemen hebben (gehad) of verslaafd zijn geweest.

"Pantar wordt steeds meer een gewoon bedrijf met bijzondere mensen. Steeds meer medewerkers van Pantar werken bij ons eigen Groen- of Schoonmaakbedrijf. Ook wordt een deel van de medewerkers bij externe bedrijven gedetacheerd", vertelt Rutger van Krimpen, directeur van Pantar Amsterdam. Pantarmedewerkers werken onder andere bij bekende bedrijven als Bausch & Lomb en bloedvoorzieningsbedrijf Sanquin en bij drogisterijketen DIO, kringloopbedrijf Rataplan en andere bedrijven in Diemen. Pantar doet ook een groot deel van het groenonderhoud in de gemeente Diemen. "Iedereen heeft waarde op de arbeidsmarkt. Het is zinloos om mensen aan de kant te laten staan. Naast repeterend handwerk zijn onze mensen inzetbaar voor bijvoorbeeld cateringwerk of als gecertificeerd schoonmaker. Ook zijn we partner voor het bedrijfsleven waar het gaat over het invullen van hun social-returnparagraaf."
Ontzorgen
"Wat het voor werkgevers aantrekkelijk maakt? Samenwerken met Pantar levert vooral continuïteit op", zegt Van Krimpen. "Je krijgt zeer gemotiveerde medewerkers die werken onder leiding van hun teamleider die ook in dienst is van Pantar. Zo werkt ook een aantal medewerkers in ploegjes als vakkenvuller bij verschillende Jumbofilialen in Amsterdam. Als iemand ziek is of met vakantie gaat, zorgt Pantar voor vervanging. De klant wordt dus ontzorgd in dit proces. De prijs is altijd in verhouding tot de prestatie. Over het algemeen zijn werkgevers die met ons werken zeer tevreden en willen niet anders meer." Dat beaamt Marc Raap, manager van DIO. "Ik ben blij met de medewerkers van Pantar. Ze zijn loyaal, er is bijna geen verzuim en ze zijn zeer gedreven. Goed voor Pantar en goed voor DIO."

Van Krimpen vindt niet dat medewerkers van Pantar andere werkzoekenden van de arbeidsmarkt verdringen. "Onze mensen hebben net zoveel recht op dat werk als ieder ander. Als de regering met de Participatiewet uitspreekt dat iedereen moet werken naar vermogen, kan er nooit sprake zijn van verdringing. Integendeel, juist als banen voorbehouden blijven aan ongesubsidieerde werknemers, zit daar een discriminatiegedachte achter."

Het grootste deel van de mensen uit Diemen met een arbeidsbeperking werkt bij Pantar omdat veel van hen een Sociale Werkvoorziening-indicatie hebben. Pantar is van oorsprong de sociale werkplaats voor Amsterdam en Diemen. "Vanaf 2015 verandert de wet en kunnen mensen met een arbeidsbeperking ook bij andere sociale firma's aan het werk", aldus Van Krimpen. "Er zullen komende jaren ongetwijfeld meer werkgevers voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt bij komen. Het grote voordeel van Pantar is dat wij al een uitgebreide infrastructuur en brede ervaring hebben met de noodzakelijke arbeidsontwikkeling en leertrajecten."