Iedereen mag in de minibieb zoeken naar een leuk boek.
Iedereen mag in de minibieb zoeken naar een leuk boek. Foto: Trudy Kroese

Boeken delen in je eigen buurt

DIEMEN - Als u door de Apollovlinder in Diemen-Noord loopt, kijk dan eens in de voortuin van nummer 45. Daar staat de minibieb van Aria Kortlever. Een boek meenemen mag, boeken neerleggen trouwens ook.

Aria is al jaren een 'bookcrosser'. Bij bookcrossing laten mensen ergens een boek achter, bookcrossers noemen dat vrijlaten, zodat iemand die het vindt het kan meenemen en lezen. Een vrijgelaten boek wordt op de website geregistreerd en de vinder kan daar zijn vondst weer melden. Zo kunnen 'vrijgelaten' boeken gevolgd worden.

Waarom laat je boeken overal en nergens achter?
"Het is een leuke bezigheid. Onderweg naar een vakantie in Tsjechiƫ heb ik eens op een parkeerplaats een Nederlands boek vrijgelaten. Via de website van bookcrossing kwam ik erachter dat een Duits meisje dat Nederlands wilde leren het had gevonden en er heel blij mee was. Ik heb ook wel eens een boek vrijgelaten in het Rijksmuseum en na een rondje lopen was het al weg. Maar ik vergeet ook vaak boeken die ik van anderen krijg via bookcrossing weer door te geven."

Dus nu laat je je boeken voortaan vrij in je eigen voortuin?
"Ja! Een vriendin in Duitsland die me vaak boeken stuurt, wees me op dit fenomeen. Er zijn al veel van dit soort minibibliotheekjes in Nederland te vinden. Mijn man heeft een mooi kastje gemaakt waar de boeken in staan die mensen mogen meenemen om te lezen. Die boeken mag je houden, doorgeven of terugzetten. Je kunt ook zelf boeken in de Minibieb zetten. Er staan allerlei boeken in: kookboeken, hobbyboeken, kinderboeken en romans."

Een handige manier om van je oude boeken af te komen?
"Nee, het gaat erom dat je boeken zo een tweede kans geeft. Het zijn wel leuke en goede boeken, maar op een gegeven heb je zoveel boeken, die kun je niet allemaal eeuwig bewaren. Die zijn leuk om een keer te lezen, maar niet vaker. Minibieb sluit aan bij de beweging dat er steeds meer initiatieven komen van burgers voor elkaar. Door de crisis verdwijnen steeds meer bibliotheken en kopen mensen minder makkelijk een boek. Op deze manier kun je boeken in je eigen buurt delen. Ik ben nu zelf een boek aan het lezen dat iemand hier heeft neergelegd, Het gaat over een jongen die zijn vader heeft verloren op 9/11. Dit boek had ik nooit in de winkel gepakt, maar het is erg interessant. Als ik het uit heb, meld ik het aan bij bookcrossing en leg ik het weer terug."

Hoe groot is jouw Minibieb?
"Er staan nu ruim 20 boeken in het kastje en daarmee is het wel vol. Het wordt niet groter, het moet wel een minibieb blijven,. Als mensen een boek komen halen of brengen zou het leuk zijn als ze dat melden bij bookcrossing, maar dat is geen verplichting. Ik meld zelf wel boeken aan als ze in mijn Minibieb zijn achtergelaten."

'Ik hoop dat meer mensen bij mij langskomen of zelf een Minibieb starten'

Hebben boekliefhebbers je Minibieb al ontdekt?
"Mijn Minibieb staat er nu een maand en er zijn al wat mensen langs geweest. Je merkt wel dat mensen het toch een beetje ongemakkelijk vinden om de tuin in te komen en in het kastje te gaan neuzen. Maar dat mag gewoon. Er staat ook een korte gebruiksaanwijzing bij. Apollovlinder is geen doorlopende straat, dus mensen moeten echt weten dat de Minibieb hier is. Ik hoop dat meer mensen langskomen of zelf een minibieb starten. Ik hoop ook dat mensen terugkomen om te kijken of er weer een nieuw leuk boek staat."