'Ik vind het leuk om mensen kennis te laten maken met wijnen die zij nog niet kennen.'
'Ik vind het leuk om mensen kennis te laten maken met wijnen die zij nog niet kennen.' Foto: Trudy Kroese

Wijnbar Vinvino is gezellige huiskamer op campus

DIEMEN - Winebar Vinvino is sinds april gevestigd op de Campus Diemen Zuid. Veel studenten ervaren de gezellige wijnbar als hun huiskamer.

Vincent de Vries, Andy Uffels en Loes Schouten zijn de eigenaars van Vinvino. De Vries heeft jarenlange ervaring in de horeca en is eigenaar van een restaurant in Amersfoort. Uffels is samen met Schouten eigenaar van The Graduates op de campus.

Vinvino ziet er prachtig en sfeervol uit. Bezoekers kunnen plaats nemen aan de grote stamtafel, een plekje zoeken aan een van de kleinere tafels of neerstrijken op de loungezitjes. Voor de zaak is een ruim terras in de zon. In de zaak is veel gebruikgemaakt van hout. De houten wijnrekken zorgen voor extra sfeer.

De Vries: "Wij hebben bewust voor een huiskamersfeer gekozen. In de zaak zijn 70 zitplaatsen en op het terras 50. Maar ook als er maar twee mensen in de zaak aanwezig zijn, zitten zij er niet verloren bij. Van veel bezoekers hoor ik dat zij de sfeer waarderen."

Vinvino serveert 14 soorten open wijnen en 7 wijnen die alleen per fles kunnen worden besteld. De Vries: "Onze huiswijnen zijn chardonnay en merlot. Die lopen heel goed. Een glas huiswijn kost drie euro. Maar ik vind het leuk om mensen kennis te laten maken met wijnen die zij nog niet kennen. Ik bied hen dan een glas wijn van bijvoorbeeld 4 euro aan en hoop dat zij het verschil proeven. Meestal is dat het geval."

Vinvino is een combinatie van de woorden vin en vino, respectievelijk het Franse en Spaanse woord voor wijn. De Vries benadrukt dat Vinvino een wijnbar is en per se geen café. "Wij onderscheiden ons van een café doordat wij geen biertap en geen frituur hebben. Wij verkopen wel flessen bier, maar 95 procent van onze klanten drinkt wijn. Wij verkopen ook hapjes: vijf soorten kaas, drie soorten worst, drie soorten olijven en drie soorten noten."

'Wijn wordt steeds populairder in Nederland'

Bezoekers
De ondernemer heeft het aantal gasten dat de zaak bezoekt de afgelopen maanden zien toenemen. "Ongeveer 70 procent van de gasten woont hier op de campus, 30 procent werkt bij bedrijven hier in de buurt. Wij richten ons trouwens ook op de inwoners van Diemen. Ik hoop dat zij eens langskomen."

Hij ervaart dat wijn steeds populairder wordt in Nederland. "Mensen hebben steeds minder vrije tijd. Als zij vrij zijn willen zij die tijd op een kwalitatief goede manier invullen. En daar maakt een goed glas wijn deel van uit."
Wijncursussen
Vinvino is zes dagen per week geopend: van maandag tot en met vrijdag van 16.00 uur tot middernacht en op zaterdag van 19.00 tot 24.00 uur. Vanaf september gaat de wijnbar ook op zondag open.

De Vries en zijn compagnons organiseren ook speciale activiteiten zoals wijnproeverijen en wijncursussen. Het is de bedoeling dat het aantal activiteiten in de toekomst zal toenemen.