Kinderen in een peuterspeelzaal in Nandaime.
Kinderen in een peuterspeelzaal in Nandaime.

Vivos rondt weer project in Nicaragua af

DIEMEN - De vereniging voor ontwikkelingssamenwerking Vivos heeft onlangs een nieuw project in Nandaime afgerond. Het gaat hier om de nieuwbouw van peuterspeelzalen. Vivos heeft een vriendschapsband met Nandaime, een plaatsje in Nicaragua.

Peter Prins is nauw betrokken geweest bij het meest recente project van Vivos in Nandaime. Hij is onlangs afgetreden als voorzitter en bestuurslid van Vivos. Prins is sinds maart gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen in de gemeenteraad van Diemen. "Voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart heb ik tijdens een ledenvergadering van Vivos al aangegeven dat ik zou stoppen als voorzitter en bestuurslid van Vivos als ik in de gemeenteraad zou worden gekozen. De functies van raadslid en bestuurslid van Vivos zijn niet onverenigbaar, maar ik wilde elke schijn van belangenverstrengeling voorkomen."

De ledenvergadering heeft in mei Saskia Kaptijn als nieuwe voorzitter gekozen, Anna Meijer is gekozen als penningmeester. Ricardo Garcia Trivino blijft secretaris, terwijl Elsje Kaptijn is benoemd tot bestuurslid en plaatsvervangend voorzitter van Vivos. Tijdens de ledenvergadering, waar dertien mensen aanwezig waren, waren zes nieuwe leden aanwezig, allen jonge en enthousiaste mensen. Het nieuwe bestuur heeft zich tijdens het Loswalfestival aan belangstellenden gepresenteerd. Prins: "Het zijn jonge, enthousiaste mensen die vol met nieuwe ideeën zitten. Dat vind ik belangrijk. Ik blijf lid van Vivos en zal met activiteiten blijven helpen, maar mijn tijd in het bestuur is voorbij. Saskia Kaptijn en Anna Meijer zijn tijdens hun reis door Latijns-Amerika in Nandaime langsgekomen op het moment dat ik daar ook was. Saskia was al lid van Vivos en Anna is op de vuilnisbelt van Nandaime lid geworden."

Prins vertelt dat de twee peuterspeelzalen zich bevinden in twee plaatsjes vlak bij Nandaime. In een geval is er aan een basisschool een extra lokaal gebouwd. Dit heeft tot gevolg dat de peuters niet langer in de buitenlucht hoeven te worden opgevangen, maar dat zij nu een eigen lokaal hebben. In een ander dorpje is het lokaal waar de peuters verblijven volledig gerenoveerd. "De werkzaamheden zijn betaald met geld van Vivos en geld dat wij hebben ontvangen van de Diemense stichting Kinderwensen, de opgeheven stedenband tussen Amsterdam en Managua en een vereniging in de Duitse stad Neu Isenburg die ook activiteiten voor Nicaragua heeft georganiseerd. Ook die vereniging is opgeheven. De twee peuterspeelzalen zijn geopend door de bisschop van Granada. De werkzaamheden aan de peuterspeelzalen zijn uitgevoerd door jongeren die werkloos zijn. Zij hebben tijdens het werk vaardigheden geleerd zoals metselen en timmeren, zodat zij een grotere kans op de arbeidsmarkt hebben." Peter Prins heeft sinds de jaren tachtig op eigen kosten diverse bezoeken aan Nicaragua gebracht om contacten te onderhouden en nieuwe contacten aan te knopen. Ook begeleidde hij diverse projecten waar de afgelopen jaren aan is gewerkt. Voorbeelden hiervan zijn de oprichting van een EHBO-post, de bouw van toiletten op scholen en - meer recent - hulp aan de brandweer in Nandaime. In 2012 is in Nandaime een vrijwillig brandweerkorps opgericht. Vivos kwam in contact met een brandweerman in Nijmegen die al enkele jaren de brandweer ondersteunt in de zusterstad Masaya. Hij noemt zijn initiatief Bomberos Sin Fronteras, Brandweer Zonder Grenzen. Eind 2013 jaar ging er een container met materiaal naar Nicaragua. Vivos kon 'meeliften' met deze zending. In de container zat ook professioneel gereedschap dat door het Amsterdamse en Diemense brandweerkorps aan de Diemense brandweerman Paul van Doorne was toegezegd. Recent ging de Nijmeegse brandweerman naar Nicaragua om de brandweer van Mayasa en Nandaime instructies te geven. Helaas bleek er binnen de brandweer van Nandaime ruzie te zijn uitgebroken. Daardoor heeft Vivos, na overleg met haar contactpersonen in Nicaragua, besloten het materiaal in bruikleen te geven aan de beroepsbrandweer van de provinciehoofdstad Granada totdat er in Nandaime betere verhoudingen bij de brandweer zijn ontstaan. Veel projecten en initiatieven van Vivos zijn mogelijk gemaakt door donaties en inzamelingen die in Diemen werden gehouden. De gemeente heeft de opbrengst van deze acties altijd verdubbeld.

Saskia Kaptijn en Anna Meijer op de vuilnisbelt in Nandaime.