Daley Blind stond met plezier de NOS te woord na Spanje-Nederland.
Daley Blind stond met plezier de NOS te woord na Spanje-Nederland.

Twee schitterende passes: 12 miljoen

door André Verheul

DIEMEN - Eén goede wedstrijd en de wereld ligt aan je voeten. Zo gaat het in de opportunistische voetbalwereld. Daley Blind kan er sinds vrijdag over meepraten. Maar ja, het waren ook wel twee fan-tas-tische passes.

Dit artikel wordt geschreven vlak voor Australië-Nederland. Te laat dus om deze tweede wedstrijd van het Nederlands Elftal in de beschouwing mee te nemen. Maar wel op tijd om de meest recente krantenberichten over de 24-jarige Diemenaar Dailey Blind mee te pikken. Zo schreef De Telegraaf gisteren dat de kans dat Daley Blind komend seizoen nog voor Ajax speelt met de dag kleiner wordt. "Nadat veel clubs al informatie inwonnen, werden al twee potentiële kopers concreet. Borussia Dortmund en Liverpool klopten – weliswaar via tussenpersonen – aan bij directeur voetbalzaken Marc Overmars. Om de nek van de linksback hangt een prijskaartje van meer dan twaalf miljoen euro."

Nu was Daley aan een meer dan aardig seizoen bij Ajax bezig, maar een potentiële topper voor de Engelse of Duitse topcompetities had nog niet iedereen in hem gezien. Daley toonde zijn klasse in de wedstrijd van Oranje tegen Spanje. Vanaf de linkerkant legde hij met twee prachtige dieptepasses de basis voor de monsterzege op de wereldkampioen. Vlak voor rust zette hij Robin van Persie alleen voor keeper Cassillas (1-1) en vroeg in de tweede helft was er een sublieme lange bal op Arjen Robben, die daarmee de 1-2 kon maken. Afijn, u heeft het ook gezien. Er schuilt allerlei soorten klasse in beide ballen: de perfecte techniek, maar ook de durf om op dat moment die bal zo te geven. Tot op dat moment was er nog weinig goed gegaan bij Oranje, maar in plaats van veilig breed te tikken, koos Daley voor de moeilijke bal. Louis van Gaal zal daar ongetwijfeld de hand in hebben gehad. Bovendien nam Daley bij de pass op Robben de bal in één keer uit de lucht mee. Heel knap.

BBC
Fransman Thierry Henry, begenadigd oud-linkerspits van Arsenal en Barcelona, stak bij de BBC uitgebreid de loftrompet over Daley Blind. "Iedereen zal het nu hebben over Robin van Persie en Arjen Robben. Maar voor mij was Daley Blind de man van de wedstrijd."

Alan Shearer, oud-spits van Newcastle United en het Engelse nationale team, was het er roerend mee eens. "Absolutely brilliant", vond hij van het spel van Daley. Beide topspelers wezen erop dat de Ajacied ook nog eens verdedigend zijn werk uitstekend opknapte en daardoor Cesar compleet uit de wedstrijd speelde.

Thierry Henry: 'Niet Robben, maar Daley Blind was man van de wedstrijd'

Iedereen scherp
Wat vindt Daley zelf? Voor de camera van de NOS zei hij over zijn aandeel in de historische overwinning: "Dit voelt net zo goed als een goal maken. Ik weet dat Van Persie daar vaak loopt. Ik keek op, zag hem vertrekken, en zonder na te denken gaf ik de pass." Gevraagd naar het mooiste moment van de wedstrijd koos Blind niet voor zijn eigen acties: "Ik genoot vooral van het team. Hoe compact we spelen, hoe weinig we weggeven en hoe scherp iedereen is." Die scherpte zal Daley ook zelf moeten blijven opbrengen om staande te blijven op het WK. Want één goede wedstrijd maakt nog geen zomer.

Trots
Of
hij nu bij Ajax blijft of een grote transfer verdient, Daley Blind zal een zoon van Diemen blijven. Ook al woont hij inmiddels in Amsterdam. Hoe trots zal die andere Diemenaar zijn, vader Danny Blind?