Snel onderzoek spoorwegtunnel

DIEMEN - De gemeente, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en ProRail gaan op korte termijn onderzoek doen naar de technische mogelijkheden van een ondergrondse spoorwegovergang bij het NS-station in het centrum van Diemen.

door Oscar Borghardt

Dit heeft wethouder Lex Scholten de leden van de gemeenteraad vorige week laten weten. Het ministerie heeft een Landelijk Programma Spoorwegovergangen vastgesteld en heeft Diemen laten weten dat de spoorwegovergang in het centrum van Diemen deel uitmaakt van het eerste deel van het programma.

Scholten: "Het ministerie van Infrastructuur, ProRail en de gemeente gaan op korte termijn over de technische details van een ondergrondse spoorwegovergang en de financiering daarvan praten. De ondergrondse spoorwegovergang gaat naar verwachting in totaal ongeveer 30 miljoen euro kosten. In het verleden moest een gemeente daarvan 90 procent financieren, maar mede door OV SAAL is dit veranderd."

Bijdrage gemeente
OV SAAL is het project waarmee de treinverbindingen tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad verbeterd worden. Dit heeft tot gevolg dat het aantal treinen dat over deze tracés rijdt in de toekomst verder zal toenemen.
"Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zal 50 procent van het bedrag betalen, uit het programma OV SAAL worden enkele miljoenen beschikbaar gesteld en daarnaast heeft Stadsregio Amsterdam ook toegezegd een groot bedrag te betalen. De details van de financiering worden tijdens het onderzoek duidelijk. Dan zal ook blijken hoeveel de gemeente Diemen moet bijdragen. Ik verwacht dat de uitkomsten van het onderzoek in het najaar bekend worden", aldus Scholten.

Scholten kan niet aangeven wanneer er daadwerkelijk met de aanleg van de tunnel kan worden gestart. Hij hoopt zo spoedig mogelijk.

Lees verder op pagina 5.