Yvonne de Baaij: 'Ik woon sinds 1997 in Diemen en heb mij hier altijd heel prettig en veilig gevoeld.'
Yvonne de Baaij: 'Ik woon sinds 1997 in Diemen en heb mij hier altijd heel prettig en veilig gevoeld.' Foto: Trudy Kroese

'Diemen is door de jaren heen vooral leuker geworden'

DIEMEN - Yvonne de Baaij (41) vertrekt medio juli definitief uit Diemen. Zij verhuist naar het Afrikaanse land Nigeria, waar haar vriend Jasper Veen sinds een jaar werkt als resident director Nigeria voor de Amerikaanse organisatie NDI, dat staat voor National Democratic Institute. De Baaij was tot december raadslid voor de VVD in Diemen.

Yvonne de Baaij werd in Cochabamba in Bolivia geboren. Toen zij drie maanden oud was, is zij geadopteerd en verhuisde naar Nijmegen, waar zij is opgegroeid. Yvonne heeft nog twee geadopteerde broers: één uit Bolivia en één uit Colombia. Het is niet de eerste keer dat Yvonne de Baaij zich in het buitenland vestigt. Toen zij jong was werkte zij als au pair in achtereenvolgens Engeland en in Lausanne, het Franstalige deel van Zwitserland. Later werkte zij als hostess op het Italiaanse eiland Sardinië. Zij spreekt haar talen: naast Nederlands beheerst zij Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans.

Je gaat emigreren.
"Ja, ik vertrek definitief. Ik heb mijn huurwoning in Diemen en mijn baan bij Graydon Holding NV opgezegd. Ik werk daar nog tot 1 juli als executive assistant van de CEO en de raad van bestuur. Toen ik mijn vertrek aankondigde heeft de CEO mij een terugkeergarantie aangeboden. Vanaf 1 juli ben ik voor zes maanden met onbetaald verlof. Mocht het om de een of andere reden niet lukken in Nigeria, dan mag ik zo bij Graydon terugkomen. Dat is toch een bijzonder mooi gebaar van de CEO?"

Wat komt er allemaal bij emigratie kijken?
"Heel veel. Ik ben momenteel bezig om mijn meubels, kleding en andere spullen te selecteren. Er gaan zaken mee naar Nigeria, andere spullen laat ik opslaan en weer andere spullen doe ik weg; veel gaat naar de kringloopwinkel. Winterjassen, truien en snowboots heb ik in ieder geval niet nodig, want in Nigeria is het nooit koud. Bij alles wat ik thuis zie of in mijn handen heb denk ik: heb ik dat nodig in Nigeria en zo niet, wil ik dat over vijf jaar dan nog gebruiken? Ten slotte is er nog de enorme papierwinkel die bij een emigratie komt kijken."

Waar gaan jullie wonen?
"Wij hebben een appartement in de hoofdstad Abuja in een goed beveiligde compound. Abuja is de hoofdstad van Nigeria en is begin jaren 80 gebouwd. Het is ver weg van het Noorden waar de laatste tijd veel onrust is. In Abuja leven de christelijke- en moslimgemeenschap vreedzaam naast elkaar. Ik wil de eerste paar maanden de tijd nemen om te acclimatiseren en te proberen een gezellig thuis voor Jasper en mij te creëren. Uiteraard hoop ik ook te ontdekken wat mijn bewegingsvrijheid nu precies is. Kan ik bijvoorbeeld ook alleen de stad in? Ik ben vorig jaar bij Jasper in Abuja op bezoek geweest. Het straatbeeld is divers. Een sluier dragen is helemaal niet nodig, maar aanpassing aan een nieuwe cultuur en de gewoonten in een ander land is uiteraard wel noodzakelijk."

Nigeria is veel negatief in het nieuws, vooral door de terreurbeweging Boko Haram.
"Boko Haram is vooral in de vijf noordelijke staten aanwezig. De noodtoestand is daar sinds een jaar van kracht en de bevolking bestaat daar voor het grootste deel uit moslims. De strijd in het noorden van Nigeria lijkt voor de buitenwereld vooral te gaan om religie en macht en de invoering van de sharia, maar er speelt veel meer. Er is in Nigeria een enorm verschil tussen arm en rijk. Wist je bijvoorbeeld dat Nigeria de grootste afnemer van champagne is ter wereld? En dat ik onlangs heb gelezen dat de duurste woningen in Londen momenteel worden beheerd of gekocht door Nigerianen? De noordelijke staten zijn echter bijzonder arm en daardoor is het voor jongeren met weinig tot geen toekomstperspectief verleidelijk om zich aan te sluiten bij een organisatie als Boko Haram. De rijkdom van Nigeria zit echter vooral in het zuiden: daar wordt olie gewonnen.''

Wil je op termijn gaan werken?
"Als ik na drie maanden geacclimatiseerd ben wil ik uiteraard mijn handen uit de mouwen gaan steken. Het zal niet makkelijk worden; er is in Nigeria een hoge werkloosheid en Nigerianen krijgen vooralsnog voorrang bij een baan. De voertaal in Nigeria is Engels, maar in de rest van West-Afrika wordt vooral Frans gesproken. Daarnaast zitten een aantal grote bedrijven zoals Shell, Unilever en Heineken in Nigeria en zijn er ook andere internationale organisaties gevestigd. Mogelijkheden genoeg dus. Jasper en ik zijn ook lid geworden van het Internations.org-netwerk, een wereldwijd netwerk voor expats dat ook een afdeling in Nigeria heeft. Hopelijk kunnen we via dit netwerk ook leuke, nieuwe contacten op doen. Nigeria ligt momenteel onder een vergrootglas; het is het Afrikaanse land met de grootste economische groei, de grootste bevolkingsgroei en op 14 februari 2015 vinden er de landelijke verkiezingen plaats. Hier zal veel internationale interesse voor zijn. Ik verwacht dat delegaties en waarnemers naar Nigeria zullen komen om de verkiezingen te volgen: ze zijn immers enorm belangrijk voor de rest van de regio. Misschien dat uit de voorbereidingen hiervan nog werk voortkomt."

"Wat zal je gaan missen?
"Heel veel. Ik woon sinds 1997 in Diemen en heb mij hier altijd heel prettig en veilig gevoeld. Mede door mijn werk als raadslid heb ik veel mensen leren kennen. Diemen is door de jaren heen erg veranderd en vooral leuker geworden. Dan doel ik op het winkelcentrum, Plantage De Sniep, Campus Diemen Zuid en de nieuwe horecazaken die erbij zijn gekomen, zoals Roediez en Hachi, de Japanner. Ik vind dat we een prachtig winkelcentrum hebben! Een aantal winkeliers zal ik zeker missen en dan doel ik bijvoorbeeld op Anja en Nikki van Diemen, juwelier Hans Püttmann, slager Vedder, Dr. Shoe en opticien Eyewish. Trouwens, Nikki van Diemen is de enige kapster die aan mijn haar mag komen! Wij zijn dan ook van plan om minstens een keer per half jaar naar Nederland te komen en dan zullen zowel Jasper als ik bij Nikki langs gaan om ons haar weer te laten knippen. Verder is het fijn dat ik mijn huisarts en tandarts in Diemen aan kan houden. Ik zal het ook vooral gaan missen dat ik niet meer zo naar Amsterdam kan gaan om spontaan een jurkje te kopen, een lekker hapje te eten met vriendinnen of op de fiets naar de Landmarkt in Schellingwoude te gaan voor mijn boodschappen. Ook zal ik Nederland als land enorm gaan missen. Wij hebben hier zoveel vrijheid en heel veel zaken zijn goed geregeld. Soms vergeten wij wel eens hoe bijzonder dat is en zien we het als vanzelfsprekend. In een land als Nigeria is dat niet het geval. Je gaat het dus pas waarderen als je het (even) niet meer hebt."

"Hoe kijk je terug op de acht jaar dat je deel uitmaakte van de gemeenteraad?
"Heel positief. Ik maakte deel uit van een fractie waarin wij ontzettend fijn hebben samengewerkt en toch allemaal een andere achtergrond en expertise hadden. In de loop der jaren zijn we ook echt vrienden van elkaar geworden. Natuurlijk is het wel jammer dat wij de laatste jaren geen deel meer hebben uitgemaakt van de coalitie. De invloed van oppositiepartijen is uiteindelijk toch heel beperkt. De beoogde samenwerking met de gemeenten Ouder-Amstel, Uithoorn en Ronde Venen verbaast mij echter nog steeds. Samenwerking met Amsterdam is wat mij betreft veel logischer en heeft op de lange termijn ook meer voordelen. Ik begrijp best dat er mensen zijn die bang zijn dat Amsterdam Diemen op termijn zal annexeren, maar er zijn meer dingen die Diemen als gemeente aantrekkelijk maken dan alleen de blauwe bordjes bij de ingang met 'Gemeente Diemen'. Neem bijvoorbeeld ons rijke verenigingsleven. Daarnaast is een van de aantrekkelijkste facetten van Diemen ook nog steeds dat het dicht bij Amsterdam ligt. Ik heb er in ieder geval al die jaren met heel veel plezier gewoond en het is met een zwaar hart dat ik vertrek…"