Afbeelding
Foto:

Ard en Keessie aan de Muiderstraatweg

Het was in de jaren vijftig en zestig de enige plek in Diemen waar je betaald kon slapen: Hotel De Kroon aan de Muiderstraatweg.

Een gemengd gezelschap maakte er gebruik van. Verdwaalde toeristen, gerenommeerde schaatsers en vooral handelsreizigers. Behalve slapen was het goed toeven in het gezellige restaurant annex café van Piet en Jeanette van Leeuwen. En in de zalen van De Kroon werden de Diemense feesten gevierd. Het waren de jaren dat de boksende betonondernemer Joop Niemans het zomaar in zijn bol kon krijgen en honderd kroketten liet aanrukken om een goede deal te vieren.

In de jaren zestig was De Kroon de vaste stek van de op de Jaap Edenbaan trainende schaatslegendes Kees Verkerk en Ard Schenk. Kees kan er anno 2014 nog steeds smakelijk bij lachen als hij vertelt over hun tijd aan de Muiderstraatweg. Op een middag rond borreltijd klonk er plotseling een hels kabaal uit het toilet. De porseleinen toiletpot had het begeven onder de druk van een stamgast, een iets te zware directeur van een autobandenbedrijf. Problemen waren er zelden. De controleur van de wet, hoofd van de politie Hendrik Bouman, legde hoogstpersoonlijk een doorgezakte dorpsgenoot in bed. Those were the days.